Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Geniale lensdoppen van Optech

lensdoppen deel 1

Valt er wat te verbeteren aan lensdoppen? Zeker. Dit meest basale accessoire uit onze uitrusting is niet helemaal aan de innovatiedrift van de fabrikanten ontsnapt, maar het accessoiremerk Optech denkt nog een stap verder.

Het is eigenlijk te gek voor woorden. Koop je een professioneel objectief van een wereld-cameramerk en moet je voor het plaatsen of verwijderen van de voorste lensdop eerst de zonnekap verwijderen.

Omdat de klemmetjes aan de zijkant van de dop zitten. Terwijl er al lang lensdoppen bestaan waarbij de klemmetjes centraal op de dop zijn geplaatst. Evolutie aan de voorkant van het objectief is er zeker geweest, alleen laat nog niet elk merk zijn gebuikers ervan genieten.

O-ringen

Aan de achterkant is het overal nog kommer en kwel. Sommige achterlensdoppen zijn gewoon niet echt klemvast te draaien, waardoor je ze soms naast je objectief in je tas vindt. Dan is het niet gek dat je uiteindelijk stof op je sensor krijgt.

Zo kun je twee objectieven in je tas gekoppeld meenemen

Optech, vooral bekend van luxe, comfortabele camerariemen, maakt achterlensdoppen met een rubberen O-ring. Die draai je gegarandeerd klemvast. En je weet zeker dat je stof buitensluit.

Dubbeldop

Maar Optech gaat nog een stap verder en geeft een oud Leica-accessoire een tweede leven: de dubbeldop. Hij werkt alsof je twee achterlensdoppen rug aan rug op elkaar hebt gelijmd, maar is wel uit een stuk vervaardigd. Zo kun je twee objectieven in je tas gekoppeld meenemen.

Bij veel fototassen zijn objectieven wel gestapeld mee te nemen, doordat je in een objectievenvak een extra bodempje kunt maken. Maar het is toch gedoe om zo'n objectief dan even snel te pakken. Met de dubbeldop stapel je ze en heb je ze altijd direct te pakken. Ruimtebesparend en handig. Ook makkelijk als je bijvoorbeeld twee compacte objectieven in één lensfoedraal wilt meenemen.

Tal van fotografen gingen al aan de slag met twee gewone doppen en tweecomponentenlijm. Die missen echter wel de afdichting met O-ringen, die Optech natuurlijk ook op de dubbeldop toepast. En eendelig is betrouwbaarder.

Vorig jaar kwamen de doppen voor Nikon, Canon en Leica M, nu zijn ze er ook voor Sony en Pentax.

Informatie: Optech.

L. Polder
| 08-04-2009
lifestyle