Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Olympus E-620 review

Olympus reflexcamera's zijn nooit karig uitgerust, maar bij de E-620 moet je wel heel erg goed zoeken naar wat hij niet heeft. O ja, je kunt er niet mee filmen. Maar voor de rest kan de veeleisende, creatieve fotograaf zijn lusten bot vieren op deze lichte, compacte reflex.

De Olympus E-620 is niet veel groter de E-420. De rechterzijde is echter iets geprononceerder, waardoor je meer grip hebt en de ontspanknop iets meer naar voren zit (prettiger). Je hebt niet zo'n forse handgreep als op de E-520. Een geslaagd compromis tussen compactheid en hanteerbaarheid.

Verder is de body iets dikker, doordat er een uitklapbaar lcd-scherm op zit, een van de aantrekkelijke extra's van deze camera.

Live view wordt steeds zinvoller

Het uitklapscherm maakt de toepassing van live view een stuk aantrekkelijker, omdat je met name heel fijn met lage standpunten aan de slag kunt. Niet alleen voor macro, maar ook voor bijvoorbeeld kinderportretjes.

En het fotografeert gewoon lekker rustig, met je camera voor je borst, waarbij je het scherm vaak wat in de schaduw van je lichaam kunt houden, zodat je naar een helderder beeld kijkt. Daarbij heeft het beeld hier een echte preview-functie: je ziet wat je gaat krijgen qua witbalans, belichting, enz.

Je kunt zelfs een visuele scherptedieptecontrole krijgen waarbij het beeld een normale helderheid houdt, doordat het elektronisch wordt versterkt. Bij een visuele scherptedieptecontrole via de zoeker (bij andere camera's) krijg je met kleine diafragma's een zeer donker beeld, waarop scherptebeoordeling haast niet mogelijk is. Bij lage lichtniveaus zorgt de versterking van het lcd-beeld wel voor ruis (komt niet in de opname), maar je hebt er toch een unieke extra controle bij.

De rechterzijde van de camera is iets minder compact dan bij de E-420/450, waardoor je meer grip hebt.

Live view met bruikbare AF

Bij live view heb je ook de mogelijkheid je witbalans gewoon op het oog in te stellen. Je kiest een andere witbalansinstelling en je ziet de verandering direct. Het gevoel dat je alles onder controle hebt is bij deze E-620 hoog.

Het gevoel dat je alles onder controle hebt is bij deze E-620 hoog

Het gebruiksnut van live view wordt gecompleteerd door de redelijk snelle contrast-autofocus. Die werkt ongeveer net zo vlot als bij een compactcamera. Voor veel onderwerpen is dat beslist werkbaar, al zul je voor actiefoto's altijd de gewone opnamemethode gebruiken, dus kijkend via de zoeker en scherpstellend met het normale AF-systeem.

De belangrijkste knopjes achterop worden in het donker verlicht. Klasse!

Olympus biedt voor live view ook de mogelijkheid de scherpstelling via dat AF-systeem te laten verlopen. Daarvoor moet de spiegel even opklappen en ben je dus kort je beeld kwijt. Het werkt haast nooit sneller dan de contrast-AF.

En dan is er nog een hybride stand, waarbij beide systemen worden gebruikt, maar die levert in de praktijk ook geen winst op. Nee, die contrast-AF valt hier heel erg mee en is voor veel opnamen goed bruikbaar. Mooi is ook de loepfunctie, waarmee je heel precies kunt (laten) scherpstellen.

Nee, die contrast-AF valt hier heel erg mee
en is voor veel opnamen goed bruikbaar

De normale autofocus (fasedetectie met separate AF-sensor) werkt bij deze E-620 met 7 meetpunten, tegen drie relatief grote AF-velden bij de E-420/450/520. Dit systeem reageert zeer snel en leent zich goed voor bewegende onderwerpen.

Effecten

Net als de E-30 heeft deze Olympus E-620 een serie 'creatieve' effecten: beeldbewerkingen die na de opname op het beeld worden losgelaten. In live view krijg je echter wel al te zien hoe ze zullen worden. Je hebt onder meer een pop art functie (extra sterke kleuren), een zwart/witfunctie met grove korrel en hoog contrast, soft focus, en meer.

Het zijn erg leuke effecten, je maakt er absoluut indruk mee en als iemand zegt : 'je bent zo te zien aardig bedreven met Photoshop', dan zwijg je bescheiden.

Het is wel even wennen dat het lcd-scherm uitgeklapt buiten de optische as van het objectief zit.

Olympus had overigens al wat special effects in de portefeuille, zoals een high key en een low key functie, die je in de rijkelijk gevulde afdeling met scènestanden vindt. Het betekent simpelweg dat je ook als beginner overweg zult kunnen met speciale situaties en onderwerpen.

Olympus scoort hoog in de factor fun, maar het leuke is dat je als ervaren fotograaf met verstand van fototechniek ook op veel handige functies wordt getrakteerd.

V.l.n.r. pinhole,popart, hoogcontrast zwartwit

Zoals een highlight- en schaduwmeting in combinatie met spotmeting, waarbij je de belichting kunt afstemmen op het behoud van doortekening in hoge lichten respectievelijk schaduwen. Jammer alleen dat de vertaler van de menu's hier niet helemaal heeft gesnapt waar het om ging. In het Engels valt dit onder 'Gradation', in het Nederlands onder 'Levendig'. Tsja...

In de E-620 zit een beeldsensor met 12 miljoen pixels. Het is dezelfde CMOS die je ook aantreft in de Olympus E-30 en de Panasonic G-1.

Het gebruiksnut van live view wordt gecompleteerd
door de redelijk snelle contrast-autofocus

Onlangs heeft Olympus aangegeven dat ze 12 miljoen pixels voorlopig voldoende vinden, en dat men zijn energie liever steekt in functionaliteit en verdere kwaliteitsverbetering dan in de verhoging van het aantal pixels. Wat ze gelijk hebben!

En de kwestie 'full frame' speelt bij Olympus al helemaal niet, omdat het E-systeem niet is gebaseerd op een analoog systeem uit het verleden en er dus geen E-objectieven zijn die voor een groter beeldformaat zijn ontwikkeld.

Camera's uitbrengen met een grotere sensor zou voor Olympus neerkomen op de verplichting er meteen een hele serie objectieven bij te ontwikkelen, kortom: een geheel nieuw systeem. We hoeven op dat punt niets te verwachten. Wel zal men in juni z'n producten voor Micro Four Thirds lanceren.

Wat de beeldkwaliteit van de E-620 betreft: die zit op het niveau van de E-30. Dus: bij een goede RAW-verwerking is er ook op ISO 1600 nog een zeer acceptabele kwaliteit haalbaar, ISO 100 en 200 zijn werkelijk prachtig schoon, scherp en gedetailleerd, ISO 400 is slechts weinig minder.

Door de kleinere sensor zal er altijd een kleine achterstand ten opzichte van het APS-C formaat zijn, maar heel vaak haal je dat er niet uit. Bovendien: onder de meeste omstandigheden is het objectief veel meer kwaliteitsbepalend dan de beeldruis. En zelfs het 14-42 mm standaard zoomobjectief van Olympus is al heel erg goed, beter dan z'n concurrenten.

Achter het witte venstertje zit de externe witbalanssensor. Die helpt te voorkomen dat de automatische witbalans van de camera zich laat misleiden door overheersende kleuren in het onderwerp.

Deze functie is eigenlijk symbolisch voor de manier waarop deze camera
geschikt is voor een professioneel werk- en denkniveau

De ditmaal meegeleverde 2,8-3,4/14-54 II beviel kwalitatief opnieuw uitstekend, maar doet de charme van de compacte body wel een beetje teniet. Ga je voor klein en licht, dan blijft die goedkope 14-42 mm toch een erg aantrekkelijke optie.

De E-620 is het enige model in Olympus' compacte reflexklasse dat met een battery grip kan worden uitgerust.

Finetuning

Terecht heeft Olympus het menu met de persoonlijke instellingen 'verbergbaar' gemaakt. Beginners raken er mogelijk het spoor in bijster. Maar dat biedt wel opties om zo ongeveer alles wat de camera doet naar je hand te zetten.

Voorbeeld: de testcamera had de neiging wat krap te belichten. Geen punt. Je kunt zelf de basisstand van de belichting fijnregelen, tot op 1/6 stop. In dit geval was een correctie van +3/6 de oplossing. Bij een andere camera zou je met een soort permanente belichtingscorrectie moeten werken als de belichting niet helemaal naar je smaak is, maar dit is echt de enige goede oplossing. Deze functie is eigenlijk symbolisch voor de manier waarop deze camera geschikt is voor een professioneel werk- en denkniveau.

En wie daar niks van moet hebben werkt gewoon op de volautomaat en gebruikt de scèneprogramma's.

Zó compleet

Standaard heb je sowieso beeldstabilisatie in de body, automatische stofverwijdering, draadloze flitstechniek, stille scherpstelaandrijving in de body met de mogelijkheid altijd manueel bij te stellen (zoals USM bij Canon). Je kunt zelfs de draairichting van de scherpstelling instellen (links/rechts of rechts/links).

Alles bij elkaar genomen: een zeer goed gelukte camera met een hoge beeldkwaliteit. De kleine zoeker (net als bij E-520/420/450) neem je voor lief. Omdat je weet dat de camera anders groter en zwaarder zou zijn, maar ook wegens de uitstekend bruikbare live view. De E-620 is een fijn ding om mee te werken, sorry: spélen, want daar daagt hij heel erg toe uit.

L. Polder
| 06-04-2009
lifestyle