Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Straatfotografie in Parijs

Het Nederlands Fotomuseum toont een twintigtal foto’s van Ed van der Elsken (1925 – 1990) die hij in Parijs in de jaren 1950-1954 maakte, waaronder nog nooit eerder gepubliceerde foto’s. De Parijstentoonstelling van Van der Elsken sluit aan op de tentoonstelling Paris met 70 vintage prints van de Zwitsers-Amerikaanse fotograaf Robert Frank (1924).

foto: (c) Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum
Café bij Gare Saint Lazare, Parijs, Frankrijk (1950-1954)

Beide fotografen hebben internationale faam verworven in het genre van de straatfotografie en beiden hebben rond 1950 het straatleven van Parijs op hun eigen karakteristieke manier vastgelegd.

Parijs was vrijwel ongeschonden gebleven in de Tweede Wereldoorlog en werd mede daardoor al snel een toevluchtsoord voor kunstenaars die zich wilden onttrekken aan de burgerlijke normen en waarden die gepaard gingen met de wederopbouw in hun eigen land.

Zo trokken ook veel Nederlandse fotografen naar deze stad, om daar van het bohémien leven te proeven, waaronder Ed van der Elsken. Dit leven speelde zich grotendeels af in de publieke ruimtes van Parijs, zoals de straten, cafés en parken, wat ook de locaties zijn die veelvuldig gefotografeerd zijn, door zowel Ed van der Elsken als Robert Frank.

Waar Van der Elsken juist in het moment leeft, werpt Frank een blik terug op de stad die symbool staat voor het continent waar hij vandaan komt en voorheen woonde. Dit biedt twee verschillende perspectieven op eenzelfde stad, die soms rauw contrasteren, maar op andere momenten juist weer verrassend dicht bij elkaar liggen.

De tentoonstelling van Ed van der Elsken bevat enkele niet eerder gepubliceerde Parijsfoto’s en een twintigtal nieuwe afdrukken van foto’s eerder gepubliceerd in de boeken Sweet Life, Parijs! Foto’s 1950 – 1954 en Een liefdes geschiedenis in Saint Germain des Prés. Dit laatste boek is in zijn geheel gedigitaliseerd en door te bladeren op de website van het Fotomuseum.

Ed van der Elsken is een van de grootste fotografen die Nederland ooit gehad heeft. Nationaal en internationaal gelauwerd. Zijn foto’s stralen een enorme levenslust en betrokkenheid bij zijn onderwerp uit. Films maakte hij op dezelfde manier, waarbij hij zichzelf niet wegcijferde achter de camera, maar steeds nadrukkelijk aanwezig was.

Het Nederlands Fotomuseum heeft het complete fotoarchief van Ed van der Elsken in beheer.

Tijdens het Museumweekend dat dit jaar valt op 4 en 5 april 2009 gaat de tentoonstelling Paris . Robert Frank en Parijs . Ed van der Elsken van start.

Ingezonden mededeling
| 04-04-2009
lifestyle