Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

PANL Sony Alpha Award voor Arthur Mebius

De achttiende PANL Sony Alpha Award is gewonnen door Arthur Mebius met zijn fotoserie Forgotten warriors. De winnende serie van Mebius toont achtergelaten strijders uit vervlogen tijden: oorlogsvliegtuigen, gefotografeerd op unieke locaties in bergtunnels in Albanië.

foto: Alex de Smit
Oude Kerk, Amsterdam 2009

Gisteravond werden in de Oude Kerk voor de achttiende keer de PANL-Awards uitgereikt. De PANL Sony Alpha Awards gelden als de belangrijkste fotografieprijs voor de toegepaste fotografie in Nederland.

Uit de ruim 1200 foto’s die werden ingezonden in 11 categorieën heeft een internationale jury 14 keer Merit uitgedeeld, 4 keer Silver en 4 keer Gold. PANL-leden konden net als vorig jaar ook stemmen, wat in iedere categorie een Best of members prijs opleverde.

Bestuurslid Vincent Kruijt vertelt dat de opstelling van de winnende foto's in de Oude Kerk dit jaar anders is dan in voorgaande jaren. Het werk is meer zelfstandig opgehangen in de kerk en wat minder aan de muur. Bovendien hangt alles door elkaar in plaats van per prijs of categorie gerangschikt, zodat het als een mooie tentoonstelling ervaren kan worden.

Vrouwen kijken gewoon anders dan mannen merk je

"Opvallend is het wel het aantal vrouwelijke fotografen dat deelneemt aan de tentoonstelling. Ook vanuit de academies merk je dat deze groep meer in opkomst is momenteel."

foto: Tjitske van Leeuwen
Categorie Lifestyle & Fashion. Merit + Best of members.

Mooi noemt hij onder anderen het werk van Willeke Duivenkamp, Mirjam Brinkhof, Tjitske van Leeuwen en Dindi van der Hoek. Kruijt merkt op dat de meeste vrouwen een andere manier van fotograferen hebben dan mannen. "Niet alleen hebben ze een andere touch, maar ook een opmerkelijk andere benaderingswijze. Vrouwen kijken gewoon anders dan mannen merk je."

PANL werd in 1990 opgericht met als belangrijkste doel het bieden van een podium voor toegepaste fotografie. Sindsdien spant PANL zich met succes in om de Nederlandse fotografie zowel in binnen- als buitenland onder de aandacht te brengen.

Tevens is PANL een springplank voor jonge talenten en studenten. Vele fotografen hebben hun bekendheid mede aan PANL te danken. Toch zouden meer fotografen zich moeten gaan realiseren dat PANL zich hiervoor inzet, meent Kruijt.

Ook stelt hij dat de verhouding tussen opdracht werk en vrij werk ongeveer gelijk zou moeten zijn bij de award. "Het zou een diverser beeld geven van de Nederlandse fotografie in opdracht."

"We laten ons graag zien als professionele fotografen, een mooie foto in opdracht gemaakt is iets anders dan gewoon een foto maken."

De vereniging maakt zich sterk voor de belangen van fotografen. Zo zijn alle seniorleden automatisch lid van Burafo (Stichting tot bescherming en handhaving van foto-auteursrechten) en van de Fotografenfederatie.

foto: Arthur Mebius
Uit de serie Forgotten warriors. Categorie Interior & Exterior. Gold + Best of Members +PANL Award.

De jury en members hebben unaniem gekozen voor Arthur Mebius als winnaar.

foto: Alex de Smit
Oude Kerk, Amsterdam 2009

De genomineerde en prijswinnende inzendingen van deze prestigieuze wedstrijd worden dit jaar weer tentoongesteld aan het publiek, van 3 tot en met 23 april 2009 in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam.

Deze foto's worden jaarlijks eveneens in een boek gepubliceerd. En ze maken deel uit van een reizende tentoonstelling.

Het fotoboek, de PANL Photo Annual #18 is tijdens de expositie verkrijgbaar voor € 49,95.

Ook organiseert PANL Podium, discussieavonden, lezingen, masterclasses, workshops, portfoliodagen en een tweejaarlijkse tentoonstelling op het Fotofestival Naarden.

Kijk voor meer details ook op www.panl.nl.

Alex de Smit
| 03-04-2009
lifestyle