Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Fotograaf Dieter Telemans wint Spiegelprijs

De Spiegelprijs voor een realistische beeldvorming over Afrika werd uitgereikt aan de Belgische fotograaf Dieter Telemans. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst toegekend aan het Congo Parcours van de KVS te Brussel.

De Spiegelprijs is een initiatief van het Fonds Patrick De Spiegelaere en het Wereldcentrum vzw - steunpunt voor mondiale vorming in Oost-Vlaanderen. De prijs gaat jaarlijks naar een persoon of een vereniging die in de loop van het voorafgaande jaar of van zijn/haar bestaan een fundamentele bijdrage geleverd heeft aan een realistische beeldvorming over Afrika.

foto: Dieter Telemans
uit: Troubled Waters

Het Fonds Patrick De Spiegelaere en het Wereldcentrum willen met het toekennen van de Spiegelprijs het werk van Patrick De Spiegelaere in Afrika en Latijns-Amerika "verder zetten door initiatieven in de kijker te zetten die een genuanceerde visie geven op mensen, omstandigheden, verhalen en geschiedenissen en proberen de gelaagdheid van de realiteit weer te geven."

De jury heeft uit een tiental nominaties gekozen voor fotograaf Dieter Telemans.
"Dieter Telemans maakt vanuit de luwte een steeds rijkere portfolio van beelden die een ander beeld van Afrika laten zien dan de reguliere media doorgaans brengen. In zijn werk wordt grondigheid gekoppeld aan een humanistische visie op de mensheid.

Hij durft dieper in te gaan op de dagdagelijkse menselijke problemen die niet steeds het wereldnieuws halen, getuige zijn fotoreeks over albinisme. Met zijn boek en tentoonstelling Troubled Waters getuigde hij van een globale visie die niet beperkt blijft tot een land, een continent, of een bepaald mediageniek moment.

foto: Dieter Telemans
uit de reeks: Albinism

Zijn boek Heart of Dance is een ongedwongen kijk op dansen in Afrika. Telkens laat hij zijn onderwerpen ook in hun waardigheid en toont een wereld die tastbaar en voelbaar is voor iedereen. In een tijd waarin de fotojournalistiek in Vlaanderen onder zware druk staat van de commerciële belangen van de persgroepen durft Dieter Telemans indringende en diepgravende projecten aan, die getuigen van humanisme en inzicht."

Juryvoorzitter Gerry De Mol zegt verheugd te zijn over de keuze van de jury, "Het Congo Parcours van de KVS was een initiatief van een van de grote cultuurhuizen van ons land. Dat ze de fakkel nu kunnen doorgeven aan een individu, dat tegen de stroom in zwemt om een inhoudelijk verhaal te kunnen brengen, onderstreept het belang dat iedereen met een volgehouden inspanning een verschil kan maken."

De Spiegelprijs bestaat uit een wisselbeeld dat elk jaar door de winnaar wordt doorgegeven aan de volgende winnaar. Het beeld werd door kunstenaar Koenraad Tinel ter beschikking gesteld aan de Spiegelprijs.

Meer info op www.dietertelemans.com.

Redactie
| 23-03-2009
Boeken algemeen