Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Mamiya DL33 met 33 megapixels

Mamiya vergroot de afstand tot de 'kleinbeeld' fullframe-reflexen met het nieuwe model DL33. De camera biedt 33 megapixels op een formaat van 36 x 48 mm.

De sensorgrootte van 36 x 48 mm is precies het dubbele van fullframe kleinbeeld. Een belangrijk kenmerk van een grotere sensor is een geringere scherptediepte in de gemaakte beelden. Meer mogelijkheden dus om met sterk vervaagde achtergronden te werken of de achtergrondonscherpte te doseren.

Extra creatieve opties kortom. Daarnaast heerste er rond dit 'middenformaat' een kwaliteitsaura, dat zich door metingen niet al te sterk laat ondersteunen.

In de praktijk wordt het door veel kritische professionals onderkend, simpelweg op basis van visuele waarneming: een fraaiere beeldvoordracht, met name door een aangenamere microdetaillering.

Klinkt wat vaag misschien, maar professionals zijn bereid hiervoor fors in de buidel te tasten omdat ze zich willen onderscheiden en de meerwaarde zien en kunnen overbrengen.

Het is precies de factor die het analoge middenformaat ook al van kleinbeeld onderscheidde, samen met natuurlijk de mogelijkheid extra grote afdrukformaten te realiseren.

7,2 micron

Genoeg over het formaat. Nu de pixels. De pixels zijn 7,2 micron breed. Dat is groter dan die van de Nikon D3x (5,9 micron) en de Canon Eos 5D Mark II (6,4 micron). Dat zou dus betere prestaties bij hoge ISO-waarden mogen geven.

Alles is en blijft gericht op maximale beeldkwaliteit,
waarbij de nadruk op studio, portret en reportage ligt

Toch is dat niet te verwachten, omdat de signaal-ruisverhouding van middenformaatsensors relatief ongunstig uitvalt. Een stap voorwaarts zal echter wel zijn geboekt, maar een ISO-bereik van 25-800 is veelzeggend, evenals een dynamisch bereik van 12 stops.

Alles is en blijft gericht op maximale beeldkwaliteit, waarbij de nadruk op studio, portret en reportage ligt, en niet op sport en actie. De camera maakt RAW-bestanden van 67 MB, snelheid circa 1 opname per seconde.

De nieuwe camera vormt een combinatie van de vernieuwde Mamiya AFD645III en de Leaf Aptus-II 7 digitale achterwand. De camera heeft een snellere scherpstelmotor en een verbeterde communicatie tussen body, achterwand en objectief.

Info: www.mamiya.nl.

L. Polder
| 19-03-2009
lifestyle