Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Olympus mju-9000 maakt gezichten jonger

Een aantal nieuwe Olympus compactcamera´s, waaronder de Olympus mju-9000, heeft een beautystand: gezichten worden zachter en gaver weergegeven. Zijn de camerafabrikanten nu definitief de weg kwijt? Of is dit zinvolle techniek?

Olympus maakt hier in Europa weinig ophef over deze techniek. Zoiets wordt natuurlijk makkelijk in het belachelijke getrokken. De beautystand van de hier besproken Olympus mju-9000 is gebaseerd op de gezichtsherkenningstechniek van de moderne compactcamera.

Die zorgt ervoor dat de autofocus zich automatisch richt op gezichten in beeld. Om die gezichten te herkennen zoekt de camera naar de kenmerken van het gelaat: twee stipjes naast elkaar, een verticaal streepje midden daaronder, en daaronder weer een liggende streep.

De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat gezichtsherkenning goed werkt.

Olympus' gezichtsdetectie weet waar een gezicht zit, kan de vorm herkennen en weet ook waar voorhoofd, ogen, neus, wangen, mond en kin zitten.

Bij ingeschakelde beautystand krijgen die alle een passende cosmetische behandeling. Rimpels worden minder scherp en hard. Kleuroneffenheden in de huid worden wat afgezwakt, en zonodig worden de ogen wat opgehelderd. Dat is het verhaal. Maar werkt het?

Niet voor kinderen

Ja dus, het werkt. De beautyfunctie overdrijft niet, een gegroefd gelaat komt er beslist prettiger uit te zien. Het wordt zo goed gedaan dat het nauwelijks opvalt. Pas bij een vergelijking is het duidelijk.
Bij foto's van kinderen werkt het te soft en engelachtig.

Om de tijd te doden die de elektronische botoxbehandeling vergt, roetsjt een verkleinde kopie van je foto door het beeld, begeleid door sterretjeseffecten.

De foto rechts is na beautybewerking.

Als deze hocuspocus voorbij is, krijg je het centrale deel van de foto in onbewerkte en bewerkte versie naast elkaar te zien. Beide opnamen worden opgeslagen.

Slim is dat je de beautybewerking ook achteraf kunt toepassen, maar dan alleen als de gezichtsdetectie aan heeft gestaan en er werkelijk gezichten zijn gedetecteerd.

Onder dezelfde voorwaarden is het ook mogelijk rode pupillen automatisch te laten corrigeren.

Compact

Van jaar tot jaar stopt Olympus meer zoom in z'n compacts, terwijl de camera's nauwelijks groter worden. De nieuwste stap in die evolutie is de mju-9000, met 10x zoom (bereik 28-280 mm, ideaal).

Een voor dit bereik ongelooflijk compact ding, platter en kleiner dan het populairste kind van deze klas, de Panasonic Lumix TZ5 (dezer dagen vervangen door de TZ7).

Kwalitatief kan deze mju-9000 de TZ5 niet helemaal naar de kroon steken. De beelden daarvan zijn gewoon scherper. Maar dat verschil komt er alleen uit op een groot scherm of een grote afdruk.

Qua bediening is de mju-9000 een prettig eenvoudige camera, met relatief weinig menufuncties (zonder dat je iets wezenlijks mist) en een uitgebreide collectie onderwerpsprogramma's.

De fotografische botoxbehandeling zit niet alleen op de mju-9000, ook modellen met minder zoom zijn ermee uitgerust.

Info: www.olympus.nl.

L. Polder
| 18-03-2009
lifestyle