Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Hoya HD filters

Glas- en fliterfabrikant Hoya heeft een nieuwe serie filters op de markt gebracht. Ze kunnen een flink tik hebben, zo laten Hoya's laboratoriumopnamen zien.

Het HD glas dat Hoya toepast is 4x sterker dan hun tot nu toe toegepaste beste glassoort. Het betekent gewoon dat het bij stoten minder snel breekt.

De sterkte is vastgesteld bij tests volgens ANSI-normen, waarbij stalen kogels vanaf een vaste hoogte op het glas worden gedropt.

Een vuilwerende coating had Hoya al. Vocht en vuil hechten zich slecht aan het oppervlak van het filter. Op de HD filters pas Hoya een extra harde coating toe, die onder hoge temperatuur op het glas wordt aangebracht.

Deze laag laat zich extra moeilijk krassen, en vuilaanhechting is nog moeilijker dan bij eerdere vuilwerende lagen. Zelfs vingerafdrukken zouden weinig kans maken.

Polafilters

De HD filters zijn leverbaar als UV filter en polarisatiefilter. Het UV-filter wordt vooral toegepast als bescherming voor het frontglas van objectieven. Hoya claimt dat de transmissie van de HD polarisatiefilters 25 procent hoger ligt dan die van standaard polafilters.

Polarisatiefilters zijn grijs van kleur, slokken flink wat licht op en maken het zoekerbeeld van een reflexcamera donkerder. De HD polarisatiefilters laten echter meer licht door, zonder dat het hun werking benadeelt.

L. Polder
| 12-03-2009
lifestyle