Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

De menselijke keten | The human chain

Meer dan vijftig burgemeesters zijn op bijzondere manier vereeuwigd door fotograaf Henk van Kooten in een unieke boekuitgave De menselijke keten.

In het boek is het thema "De mens achter de ketting" verweven. Hierbij symboliseert de ambtsketen, behorend bij het burgemeesterschap, de spanning tussen ambt en privéleven.

Henk van Kooten heeft zich voor zijn composities laten inspireren door de persoonlijkheden van de burgemeesters. Hij wilde iedere burgemeester zo fotograferen dat het thema ook een deel van de persoon liet zien.

Binnen dat concept was alles mogelijk. Om het idee ruimte te geven had hij vaak eerst 'de meest fantastische gesprekken met de dames en heren burgemeesters. Dat gaf input voor de vertaling naar beeld.'

Het resultaat is vijftig kunstzinnige weergaven van vijftig persoonlijkheden. "In tegenstelling tot het vastleggen van een plaatje van de buitenkant, probeer ik steeds een weerspiegeling van de persoonlijkheid weer te geven", aldus Henk.

foto: Henk van Koten
Jan Westendorp, burgemeester Losser sinds 2005

"Door te kijken naar de lichaamstaal zoek ik de reden voor de foto. Ook (of juist) bij de burgemeesters heb ik niet de gewenste en vaak geijkte uitstraling gefotografeerd, maar gezocht naar een vertaling van emoties en interesses."

Burgemeesters die onder andere opgenomen zijn: Albertina van Vliet (Amersfoort), Job Cohen (Amsterdam), Gerd Leers (Maastricht), Guusje ter Horst (Nijmegen tot 2007), Els Timmers-Van Klink (Oegstgeest), Ivo Opstelten (Rotterdam) en Annie Brouwer (Utrecht).

Belangrijk om te weten is dat alle burgemeesters zelf gekozen hebben om mee te doen, zonder enige verplichting.

De menselijke keten | The human chain - Henk van Kooten
Pagina's: 112
Prijs: € 47,90
Uitgever: Thieme Art
ISBN: 9789078964162

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 09-03-2009
Boeken algemeen