Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Ricoh CX1 met HDR-stand

Ricoh blijft bijzondere camera's maken, zo getuigt nu ook weer de net gelanceerde CX1, uitgerust met een paar interessante functies.

Eerst het algemene concept: een platte camera, waarin een 28-200 mm (equivalent) zoom zich netjes laat wegschuiven. De beeldsensor is een CMOS van 9 megapixels. De snelheid van deze nieuwe sensor wordt, net als in Sony's nieuwe HX-1 hybride topmodel, in speciale technieken benut.

De CX1 heeft een HDR-functie (high dynamic range), waarin direct na elkaar twee verschillende belichtingen worden gemaakt (een ruime en een krappe). De verkregen beeldinformatie wordt samengevoegd tot een beeld met een extra lange toonschaal.

De snelheid wordt ook gebruikt voor multi-target-AF, waarin de camera een opnameserie met zeven verschillende afstandinstellingen maakt, gebaseerd op metingen op de diverse objecten in beeld, zodat je zeker bent dat er een bij zit met de scherpstelling op precies het juiste punt.

Bij close-ups van bijvoorbeeld bloemen of portretopnamen kan dit zeker een handige functie zijn, omdat je met een compact nu eenmaal niet zoveel scherpstelcontrole en -zekerheid hebt als bij een reflex.

920.000 pixels lcd

Achterop zit een 3 inch lcd, maar niet zomaar een: het is een scherm met maar liefst 920.000 beeldpunten, zoals je dat tegenkomt op de betere reflexcamera. Het geeft een hele hoge kwaliteitsindruk. Een harde coating voorkomt krassen.

Ricoh past nieuwe beeldverwerkingssoftware toe, Smooth Imaging Engine IV, die onder meer een geavanceerde witbalansfunctie heeft. Die kan plaatselijke witbalansvariaties doorvoeren, zodat bijvoorbeeld én de schaduwen én de zonbeschenen beeldpartijen een neutrale kleur hebben.

Wat de formaten betreft: naast de standaard 4:3 beeldverhouding kun je ook vierkante foto's maken.

Info op website van Ricoh.

L. Polder
| 09-03-2009
Boeken algemeen