Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

1700 foto's van Scotts poolexpeditie op internet

In 1912 verloor de expeditie van de Brit Robert Falcon Scott de race naar de Zuidpool met enkele weken van de Noor Roald Amundsen. De door veel tegenslag geteisterde expeditie eindigde met de dramatische dood van de uitgeputte poolreizigers, op 11 mijl van een levensreddend voedseldepot. Van deze expeditie zijn 1700 glasnegatieven bewaard gebleven. Vanaf 4 maart zijn ze, samen met 20.000 andere foto's uit Brits poolonderzoek te zien op de speciale website FreezeFrame.

Scotts expeditie was gigantisch van opzet en nam drie jaar in beslag. Het was een wetenschappelijke expeditie, er werd erg veel onderzoek gedaan, maar er werden ook voedseldepots opgezet voor de reis naar de Zuidpool, die op dat moment nog door niemand was bereikt.

De meegenomen motorsledes waren onbetrouwbaar en de meegenomen ponies en honden bleken om diverse redenen niet optimaal inzetbaar, waardoor Scott en vier anderen het laatste stuk naar de pool lopend aflegden, een slee voorttrekkend.

De bekende foto: Scott en zijn metgezellen op de Zuidpool, kort na de ontdekking dat ze er als tweede waren.

Op 16 januari zagen ze een stipje op de horizon op de positie van de Zuidpool. Daar de volgende dag aangekomen bleek het een tent te zijn die de Noor Amundsen had achtergelaten als bewijs dat hij ze te vlug af was geweest.

Hij was erin geslaagd op 15 december 1911 de Pool te bereiken met een korte snelle expeditie, met gebruik van sledehonden.

Een minder bekende foto, nu toegankelijk gemaakt door Freeze Frame. Opnamen bij de door Amundsen achtergelaten tent, waarin een brief voor Scott lag.

Scott en de zijnen overleefden de terugreis niet door tegenslag, uitputting en uiteindelijk een zware sneeuwstorm, eind maart 1912, die hen verhinderde een depot te bereiken. Het is een dramatisch verhaal van tegenslag en zelfopoffering.

Herbert Ponting

De expeditie had een professionele fotograaf meegenomen, Herbert Ponting (1870-1935), die van alle activiteiten verslag deed. Ponting gaf voor de 65 expeditieleden een krantje uit, de South Polar Times, dat vooral was bedoeld om het moreel hoog te houden.

De mannen die de uiteindelijke reis naar de Zuipool maakten hadden een eigen camera mee. Die werd samen met de lichamen van Scottt en twee van zijn metgezellen op 12 november 1912 geborgen.

De beroemdste foto van de expeditie is niet van Ponting. Het is de zelfontspanneropname van Scott en zijn mannen na het bereiken van de Zuidpool. De teleurstelling was verschrikkelijk en dat zie je.

Ponting was de eerste professionele fotograaf in het Zuidpoolgebied. Hier heeft hij zijn camera voorzien van een teleobjectief.

Freeze Frame Project

Als eerbetoon aan Scott werd het Scott Polar Research Institute opgericht, gewijd aan Brits poolonderzoek. In 2007 begin het Freeze Frame project, voor het catalogiseren en digitaliseren van 20.000 negatieven uit de periode 1845-1960. Daaronder bevinden zich 1700 opnamen die Ponting tijdens Scotts expeditie maakte.

Veel opnamen zien er opmerkelijk goed uit. Er zitten flink wat flitsopnamen bij: Ponting wilde tijdens de duistere poolwinter ook buitenopnamen kunnen maken en nam flitslampen mee. Hij heeft er onder meer prachtige opnamen van ijsformaties mee gemaakt.

L. Polder
| 06-03-2009
Boeken algemeen