Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Geslaagde fototentoonstelling Antarctica

Het is de Antwerpse kunstfotograaf Wim Tellier gelukt om een fototentoonstelling van 30.000m² op Antarctica te installeren. Met enige vertraging lagen zijn zes enorme foto’s van 800m² op 2 en 3 februari inderdaad op een bijna 30.000m² grote sneeuw- en ijsvlakte voor de Princes Elisabeth poolbasis op de Zuidpool.

In 2007 verbaasde Tellier de wereld al met zijn 600m² grote babyfoto in verschillende werelsteden. Afgelopen jaar realiseerde Wim Tellier foto-opnames over zes continenten. Hij maakte voor elk continent een blow-up. Via een wereldwijd netwerk van driehonderd personen werden 4.500 kinderen gefotografeerd en per continent één oudere zonnende persoon.

Tellier en zijn team vertrokken op 23 januari richting Kaapstad. Daar raakten ze al meteen geblokkeerd omdat doorreizen naar de pool er niet inzat door ongunstige weersomstandigheden.

foto: Wim Tellier
Antarctica

Op 28 januari kon er doorgevlogen worden naar de Russische basis Novolazarevskaja op Antarctica. Op vrijdag 30 januari landden Wim Tellier en z’n mensen eindelijk op de Prinses Elisabeth basis, zo’n 200 km landinwaarts, die op dat ogenblik nog officieel geopend moest worden.

Twee dagen waren nodig voor het uitvoeren van de metingen met het oog op het uitrollen en plaatsen van de enorme foto’s. Op maandag 2 februari werden de foto’s opengelegd en vastgemaakt. Voor dat openleggen werd een speciale procedure aangewend waarbij de grote doeken als het ware gedragen werden door de wind.

De tentoonstelling was op dat moment een feit en bleef perfect zichtbaar tot en met dinsdag. Daarmee begon fase twee van het tentoonstellingsproject: het fotograferen en filmen van het geheel.

De foto’s raakten net niet voor eeuwig ondergesneeuwd!

De thermometer kondigde, bij stilstand, temperaturen aan tot minus 55°C. De ervaring wees al gauw uit dat Wim Tellier, met de beste handschoenen aan, drie minuten tijd had voordat zijn vingers compleet bewegingsloos raakten. De beste opnames, zo bleek, konden gemaakt worden tussen 23.00 en 02.00 uur.

Op woensdag 4 februari raakte het geheel binnen twintig minuten compleet ondergesneeuwd. De foto’s moesten meteen gered worden omdat ze, als de sneeuw zou aanvriezen, reddeloos verloren zouden zijn. Bovendien zou het team ze na een korte tijd zelfs niet kunnen terugvinden.

Met PROTECT 7-7 volgt Wim Tellier verder het pad dat hij al verkende met het project W-Wish en de babyfoto. Het concept en de uitvoering ervan waren echter nog vele malen groter en gecompliceerder dan bij W-Wish.

Op 24, 25 en 26 april a.s. zal de tentoonstelling over een oppervlakte van zo’n 2,5 ha te zien zijn op de Zuiderdokken te Antwerpen. De tentoonstelling zal daar gratis toegankelijk zijn. Er zal een installatie beschikbaar zijn om de foto’s vanuit de hoogte te bekijken. Hiervoor zal een vergoeding gevraagd worden.

Lees hier meer over PROTECT 7-7.

Redactie
| 05-03-2009
lifestyle