Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Pentax X70 hybride camera en DA15mmF4ED AL Limited objectief

Pentax neemt een uitermate compacte vastbrandpunt supergroothoek in productie, de Pentax DA15mmF4ED AL Limited. Het merk brengt ook z'n eerste hybride op de markt, de Pentax X70 met 24x zoom.

De Limited-serie van Pentax wordt opnieuw uitgebreid, nu met een compacte 15 mm. Hoe klein hij is blijkt wel uit zijn 49 mm filtermaat.

Alle Limited objectieven van Pentax zijn compact van bouw en afgestemd op het behalen van een hoge kwaliteit. De compacte bouw is onder meer te danken aan de niet al te hoge lichtsterkte van f/4.

Pentax past een element van ED-glas toe plus een hybride asferisch element: dat is een glazen lens met gewone sferische oppervlakken, waarop een asferische laag van optische kunststof wordt geperst. De scherpstelling loopt tot 18 cm.

Het voorste lenselement is voorzien van een Super Protect coating, die aanhechting van vuil tegengaat en reiniging vergemakkelijkt.

Als bij veel Limited objectieven is er een slimme oplossing voor een effectieve zonnekap bedacht. Door het compacte design van het objectief is een relatief kleine zonnekap voldoende. Zo klein, dat ze hem uitschuifbaar in de constructie hebben geïntegreerd.

Overigens heeft Pentax al een objectief in dit bereik, een 2,8/14 mm, maar die is door z'n lichtsterkte (meer glas!) beduidend groter.

Pentax DA15mmF4ED AL Limited
X70

Uiteindelijk wil ook Pentax een graantje meepikken uit de hybride-ruif. Ze pakken meteen goed uit met de X70, uitgerust met een 24x zoom objectief (26-624 mm equivalent). Via de Intelligent Zoom functie kun je tot 150x zoom gaan, aldus Pentax.

Het is een veel toegepast trucje waarbij je kiest voor een lage opnameresolutie, zodat er in feite een beelduitsnede wordt gemaakt.

Het is wat minder 'nep' dan de vroeger veel voorkomende digitale zoom, die er gewoon pixels bij verzon. Het is vergelijkbaar met achteraf op je computer een uitsnede maken.

De resolutie ligt normaal op 12 megapixels. De uitrusting is zeer compleet, er is geen actueel punt waarop hij nee verkoopt.

Leuk is het extra opnameformaat 1:1, voor vierkante opnamen, en de Digital Wide functie, waarbij twee foto's tot een supergroothoekfoto (effect van een 20 mm) aaneen worden gesmeed.

Info: www.pentax.com.

L. Polder
| 04-03-2009
lifestyle