Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Panasonic Lumix GH1 en twee nieuwe objectieven

Panasonic strijkt het missertje van de Lumix G1 weg: de nieuwe Lumix GH1 heeft een filmoptie. En tegelijk komt ook het objectief dat eigenlijk niet mocht ontbreken, de Lumix G Vario HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH/MEGA O.I.S., plus een 7-14 mm supergroothoekzoom.

Die filmoptie had er eigenlijk meteen moeten zijn, maar goed: de Lumix DMC-GH1 is ermee uitgerust en leent zich uitstekend voor film opnamen. Zeker als je de nieuwe 10x standaardzoom gebruikt, de G Vario HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH/MEGA O.I.S.

Het bereik is omgerekend 28-280 mm. Omwille van de compactheid werd de lichtsterkte aan de lage kant gehouden. Beeldstabilisatie is natuurlijk aanwezig.

Naast de filmoptie biedt de Lumix DMC-GH1 wat extra slimmigheid, in de vorm van een geavanceerde gezichtsherkenning. Hij kan niet alleen gezichten detecteren en daarop automatisch scherpstellen, hij kan daadwerkelijk ingevoerde gezichten herkennen en daar bij de scherpstelling prioriteit aan geven. Eigen gezichten eerst, zeg maar.

Adapters

De G1 werd een beetje gelabeld als de camera zonder de nadelen van de compact en zonder de nadelen van de reflex. Alsof hij geen eigen kwaliteiten heeft. Serieuze hobbyfotografen beginnen het concept inmiddels wel te ontdekken en waarderen.

Veel kwaliteit en mogelijkheden in een klein, licht volume, en een weldadig grote zoeker. Verder begint er een kleine stortvloed aan adapters op gang te komen, waarmee je allerlei objectieven op deze platte camera's kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld Leica M-objectieven.

Twee nieuwe zooms

Bij een breder publiek wil het muntje van het Lumix concept nog niet erg vallen. Het ontbreken van een universeel zoomobjectief was daar sterk debet aan: voor een flink zoombereik moest je met twee zooms op pad. Met de komst van het G Vario HD 14-140mm/F4.0-5.8 ASPH/MEGA O.I.S. objectief is dat in één klap goedgemaakt.

En om te laten zien dat het Panasonic echt menens is, komt er nog een tweede objectief, de Lumix G Vario 7-14mm/F4.0 ASPH, een echte supergroothoekzoom.

Zonder beeldstabilisatie overigens, maar dat komt in de beste camerafamilies voor. Het wordt vaak wat minder nodig gevonden. Al blijft het vervelend om op je beeldscherm te ontdekken dat een foto nét niet helemaal scherp is door een spoortje trilling.

Nog steeds jammer dat Panasonic geen beeldstabilisatie in de body toepast.

www.panasonic.com.

L. Polder
| 04-03-2009
lifestyle