Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sony top-hybride HX1 en nieuwe Alpha objectieven

Cyber-shot HX1

Sony zal in de komende periode flink wat nieuwe objectieven voor de Sony Alpha reflexlijn op de markt brengen. Bovendien wordt de serie hybrides verrijkt met een nieuwe topmodel, de reflex-lookalike Cyber-shot HX1.

Als je de foto ziet zeg je: hé, Sony brengt tóch een nieuwe reflex op de PMA. Maar nee, hoewel hij de lijnen van de Alpha's volgt, is de Cyber-shot HX1 een hybride.

Met 20x zoom. Sony ging in dit segment 'slechts' tot 15x, en een paar hoogste interessante synthetische beeldfuncties, zoals Sweep Panorama: je 'veegt' met je camera over de horizon van je uitzicht en hij maakt er een scherpe panoramafoto van. Hij gebruikt daarbij z'n snelle seriemogelijkheid (10 beelden per seconde).

'Handheld Twilight' doet iets vergelijkbaars. Deze instelling is bedoeld voor opnamen in de schemering. De camera maakt een serie van zes opnamen en stelt uit de verzamelde beeldinformatie een scherp beeld samen met een zeer laag ruisniveau.

Bij bewegende onderwerpen kan hij met Anti Motion Blur iets soortgelijks toepassen, waarbij dan uit zes beelden een zo scherp mogelijke actiefoto wordt gehaald.

de reflex-lookalike Cyber-shot HX1 is een hybride

Sony geeft hoog op van de kwaliteit van het objectief (bereik vergelijkbaar met 28-560 mm) en de nieuwe CMOS beeldchip (9 miljoen pixels). De Cybershot HX1 is net als het huidige topmodel, de H50, uitgerust met een uitklapbaar lcd-scherm.

Objectieven

De 70-400mm F4-5.6 G SSM en de Vario-Sonnar T* 16-35mm F2.8 ZA SSM waren al eerder aangekondigd en komen binnenkort, maar er is dit jaar nog meer te verwachten, zoals een compacte DT 30mm F2.8 Macro.

Een bijzonder verhaal is verder de 28-75mm F2.8. Minolta had zo'n objectief al voor het kleinbeeldformaat. Nu Sony de Minolta-lijn voortzet en het fullframe-formaat aanbiedt is het opnieuw actueel.

De 2,8/28-75 zal een goedkoper alternatief voor de Carl Zeiss 2,8/24-70 mm zijn, en dan ga je toch voorzichtig denken dat Sony plannen heeft voor een fullframe-model dat onder de A900 komt. Daar zijn overigens nog geen concrete berichten over.

Verder zou Sony een DT 18-55mm F3.5-5.6 willen uitbrengen, een iets 'kortere' (en dus nog goedkopere) kitlens dan de de huidige 18-70. Verder is er sprake van een nieuwe 1,8/50 mm en een vernieuwde versie van de compacte telezoom DT 55-200mm F4-5.6. Ook wordt er een professionele supertele verwacht, mogelijk een 500 of 600 mm.

L. Polder
| 03-03-2009
lifestyle