Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Genomineerden Sony World Photography Awards

Op 24 februari jl. zijn de namen van de fotografen bekend gemaakt die kans maken op het winnen van de door Sony gesponsorde World Photography Awards (WPA). De lijst bevat de namen van 186 uitzonderlijke fotografen uit 43 verschillende landen. Onder de genomineerden zijn acht Nederlanders.

foto: © Robin Utrecht; courtesy of Sony World Photography Awards 2009
Photo Journalism and Documentary - Current Affairs

De finale van deze internationale fotocompetitie, die voor zowel professionals als amateurs toegankelijk is, vindt plaats op 16 april in de Franse badplaats Cannes.

De editie van dit jaar trok 36.546 professionals en nog eens 25.370 amateurfotografen. In de professionele wedstrijd zijn er tien fotografen aangewezen in drie sub-genres: Photojournalism and Documentary (Current Affairs, Sport, Contemporary Issues and Arts and Entertainment); Commercial (Advertising, Fashion and Music) en Fine Art (Portraiture, Conceptual and Constructed, Natural History, Landscape and Architecture).

Bij de amateurwedstrijd zijn per categorie - Architecture, Conceptual and Constructed, Fashion, Landscape, Music, Natural History, Portraiture en Sport - ook tien fotografen aangewezen.

De winnaars per categorie worden op 17 maart bekend gemaakt. De professionele finalisten maken uiteindelijk kans op de titel Sony World Photography Awards Photographer of the Year voorgesteld als de Iris d'or, plus 25.000 dollar en een professionele Sony-camera uitrusting. De winnende amateur ontvangt 5.000 dollar plus een professionele Sony-camera uitrusting.

Een andere prijs die op dezelfde avond zal worden toegekend is de Prince's Rainforests Project (PRP) Award. De winnende fotograaf zal volledig worden gesponsord bij het documenteren van het regenwoud op aarde.

In de lijst met genomineerden dit jaar de namen van acht Nederlanders, met opnieuw een vermelding voor Robin Utrecht in de categorie Photo Journalism and Documentary - Current Affairs.

foto: © Eline Spek; courtesy of Sony World Photography Awards 2009
Conceptual & Constructed (amateur)

De foto's van alle categoriewinnaars zullen te zien zijn in de winnaarstentoonstelling van 14 t/m 19 april als onderdeel van een groot fotografiefestival dat voor het eerst dit jaar in Cannes gehouden wordt.

Tijdens het festival zijn er exposities, lezingen en boeksigneringen van en door bekende fotografen waaronder Elliot Erwitt, Marc Riboud, Vanessa Winship (winnares 2008), Stuart Franklin, Bruce Davidson en Cedric Delsaux.

Nederlandse nominaties

Roderik Henderson: Fine Art – Portrait (professional)
Hans de Vries: Fine Art – Portrait (professional)
Eline Spek: Conceptual & Constructed (amateur)
GJ Besselink: Architecture (amateur)
Arjen Zwart: Fine Art – Portrait (professional)
Chris de Bode: Photo Journalism and Doc. - Contemp. Issues (professional)
Manon van der Zwaal: Commercial – Advertising (professional)
Robin Utrecht: Photo Journalism and Documentary - Current Affairs (professional)

Info: www.worldphotographyawards.org

Redactie
| 03-03-2009
lifestyle