Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotograaf Liu Ren bij V!P's

In het werk van de Chinese kunstenaar Liu Ren (Qinhuangdao, 1980) staat de droom centraal. Met behulp van geavanceerde computerprogramma’s creëert zij werelden die opgebouwd zijn uit fragmenten uit haar jeugd en het hedendaagse China.

foto: Lui Ren

Inspiratie vind ze in het alledaagse, beelden die ze altijd probeert te vangen met haar camera. Ook de modellen in haar werk zijn vaak mensen uit haar directe omgeving. Toch lijken ze in de beelden de rol de spelen van de vrouw van deze tijd.

Het goede in de wereld is wat zij het liefst wil verbeelden, de dingen die niet in woorden uitgedrukt kunnen worden. Beelden uit de realiteit worden gecombineerd met die van de computer. Op een ingenieuze manier maakt zij haar werelden als een afbeelding van haar verbeelding.

Ze ziet kunst als een illusie die het onmogelijke op een realistische wijze kan weergeven en tegelijkertijd een utopie kan creeren.

Ondanks de veranderende positie van fotografie vertrouwt men nog steeds op haar authenticiteit. Liu Ren maakt dankbaar gebruik van dat gegeven en presenteert de vage grens tussen de realiteit en de maakbare wereld als een ruimte voor verbeelding.

Tegelijkertijd zien we ook een toenemende belanstelling voor de virtuele wereld ten opzichte van de echte wereld in dit tijdperk van informatie technologie.

Water, wolken en het getij zijn steeds terugkerende visuele elementen in Ren’s werk en slaan terug op haar jeugd die zij doorbracht in het kustplaatsje Qinghuangdo. Deze beelden worden vermengt met de grootse architectuur uit Beijing, waar zij momenteel werkt en woont.

foto: Lui Ren
Peony Pavilion.Rainbow-01 C-Print 2008 120x82cm

In de serie Us zijn porseleinen rendieren een metafoor van de eindige jeugd en liefde. Kwetsbaar als porselein bestaan ze nu nog slechts in de herinnering. Het eindresultaat is zowel indrukwekkend als raadselachtig en laat een realiteit zien die alleen maar in dromen voorkomt.

Liu Ren maakt deel uit van een jonge generatie Chinese kunstenaars die momenteel flink in opkomst is. Vaak samenwonend en samenwerkend in kunstenaarsenclaves in de grote steden van China inspireren en beïnvloeden zij elkaar.

Between the real and the surreal is de tweede solotentoonstelling van Liu Ren in Nederland. Eerder was haar werk te zien in ondermeer Beijing, Seoul, Virginia, Londen en New York.

Liu Ren - Between the real and the surreal
8 maart 2009 t/m 9 april 2009
V!P's International Art Galleries, Spiegelgracht 8, 1017 JR Amsterdam, 020-7737656, amsterdam@vipsart.nl, www.vipsart.nl , dinsdag t/m zondag 12.00-18.00 uur

Ingezonden mededeling
| 27-02-2009
lifestyle