Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Nieuwe Kahmann Gallery toont Helen Levitt

Na de overzichtstentoonstelling in Foam zal de nieuwe Kahmann Gallery (voorheen HUP Gallery) in maart voor het eerst openen met het werk van de wereldberoemde New Yorkse fotografe Helen Levitt.

foto: © Helen Levitt. Courtesy Laurence Miller Gallery, New York
New York, 1988

Waar de intentie van HUP Gallery vooral gericht was op Nederlandse fotografie (de afkorting HUP stond voor Holland Unique Photography), is de aandacht in de loop van de tijd verbreed en presenteert de galerie nu even zoveel werk van internationale fotografen.

De nu 94-jarige Helen Levitt leeft nog steeds in New York, waar ze 70 jaar actief was als fotografe. Zij begon haar carrière met het fotograferen en observeren van vooral kinderen in de armere wijken op zoek naar de poëzie van het dagelijkse leven.

Juist daar waar ze visueel geprikkeld werd, fotografeerde ze vaak razendsnel om het moment te pakken. Levitt stelt zich op als een choreograaf; de straat is haar toneel, de mensen zijn haar acteurs. Haar foto’s lijken kleine theaterstukken waarin beweging, ritme, vorm en kleur een toevoeging op elkaar hebben.

Op inventieve wijze en met de nodige humor fotografeert ze alledaagse momenten. In ogenschijnlijke normale situaties vindt ze een bijzondere schoonheid. Hierbij is haar grote kracht dan ook zowel haar scherpe oog als snelle reactie: het grijpen van het juiste moment is allesbepalend.

Dit talent deelt ze met vriend en mentor Henri-Cartier Bresson. In navolging van hem kocht ze in 1936 een kleine Leica die haar in staat stelde snel en flexibel door de straten van New York te bewegen. En dat zien we terug in haar foto’s: elke foto lééft.

Waar Levitt begon met zwart-wit fotografie werd zij ook geprezen om haar Dye-transfers (kleurenfoto’s). De kleur die ze in haar foto’s bracht, geven een extra dimensie, een verhaal op zich. Levitt ontving twee maal een werkbeurs om de voor haar zo bekende straatbeelden in New York nu in kleur vast te leggen. Naast de verandering in kleur veranderde ook haar onderwerpen, deze werden, met haar, een beetje rustiger.

Levitt publiceerde meerdere boeken en maakte tevens twee films. Haar werk is wereldwijd in toonaangevende museumcollecties opgenomen.

Helen Levitt - NEW YORK Photographs, 6 maart – 5 mei 2009 in Kahmann Gallery, Tesselschadestraat 15 Amsterdam.

Redactie
| 25-02-2009
Boeken algemeen