Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Fujifilm FinePix F200EXR review

Op de Photokina kondigde Fuji haar EXR Super CCD technologie aan, maar liet er nog niets van zien. De Fujifilm FinePix F200EXR is het eerste cameramodel dat ermee is uitgerust. Is dit de volgende stap in compactkwaliteit?

Fujifilm FinePix F200EXR

Als je een tijdje met deze camera hebt gewerkt wordt je gaandeweg duidelijk dat Fuji alles uit de kast heeft gehaald om een compactcamera te maken die niet de gebruikelijke compact-nadelen heeft.

Binnenshuisfoto’s kenmerken zich door een uitgewogen belichting en contrast, of je nu flitst of niet. Te hoge contrasten worden automatisch overbrugd, bij flitsfoto’s worden donkere achtergronden vermeden. Rode ogen worden automatisch weggecorrigeerd. Foto’s zonder flits worden zelfs bij zeer lage lichtniveaus nog meer dan acceptabel, gewoon mooi zelfs.

De scherpstelling gaat snel en accuraat, de ontspanvertraging is minimaal. De witbalans wordt meestal perfect geregeld. En het objectief (5x zoom, vergelijkbaar met 28-140 mm) levert een goede scherpte.

Dit is een compact die je aan veel vrienden en kennissen kunt aanbevelen, en die je zelf eigenlijk ook wel ziet zitten, voor erbij. En het leukste komt nog: koop je hem, dan krijg je eigenlijk twee camera’s ineen.

De beeldinfo van de pixelparen wordt samengevoegd
om een opname met een vergroot dynamisch bereik te creëren

Hoge ISO

Fujifilm geeft aan dat de EXR Super CCD technologie van deze camera hét nieuwtje is. De ccd is voorzien van een nieuw kleurenfilter, waardoor de drie hoofdkleuren via een ander dan gebruikelijk pixelpatroon worden vastgelegd.

De pixels zijn in koppeltjes van twee gerangschikt. Ze kunnen gekoppeld of afzonderlijk worden uitgelezen.

Er wordt gewerkt met pixelparen per kleur, waarbij het mogelijk is de pixels afzonderlijk uit te lezen (voor de hoogste resolutie) of gekoppeld (voor een verhoogde gevoeligheid). Door naburige pixels te koppelen kan hun lading bij elkaar worden opgeteld en wordt een gunstiger signaal/ruisverhouding bereikt.

Door die pixelkoppeling ontstaan in feite grotere pixels, waardoor de opnameresolutie afneemt. Normaal levert de FinePix F200EXR 12 miljoen pixels, in de speciale stand voor lage ruis bij hoge ISO-waarden 6 miljoen.

Voor de duidelijkheid: je kunt elke camera natuurlijk op een lagere resolutie instellen, maar dat levert wel kleinere bestanden, maar geen winst in kwaliteit. Fuji’s pixelkoppeling doet dat wel, omdat je bij eenzelfde ruisniveau meer signaal krijgt.

Hoge resolutie

Met deze pixelkoppeling maak je van de F200EXR dus even een extra gevoelige 6MP camera. Maar als je die extra ISO’s niet nodig hebt, kun je van de volle pracht van 12 MP profiteren. Vandaar dus: twee camera’s ineen.

En je krijgt er eigenlijk nóg eentje bij, want de EXR technologie biedt een derde stand, waarin de camera in een keer twee belichtingen maakt. Een laaggevoelige en een hooggevoelige. De beeldinfo van beide wordt samengevoegd om een opname met een vergroot dynamisch bereik te creëren. Waardoor je minder snel uitgebeten lichte partijen en dichtlopende schaduwen hebt. Een soort instant HDR-fotografie dus.

Jammer dat Fuji de vormgeving van de F50fd en F100fd voortzette. Een nieuwe lijn had beter onderstreept dat hier sprake is van een nieuwe technologische richting.

Resultaten

Dan de hamvraag: werkt het? Het antwoord is positief, al moet je niet verwachten dat deze Finepix F200EXR de kloof tussen reflex en compact doet verdwijnen. Kijk je naar de resultaten bij 12 MP, dan word je bij ISO 800 verrast met zeer bruikbare opnamen. Hoge detaillering, laag ruisniveau. ISO 1600 is als het moet ook nog serieus inzetbaar.

Gebruik je de EXR-stand voor hoge ISO en lage ruis, dan win je nog meer. De scherpte-indruk van het beeld gaat omhoog, het ruisniveau is nog wat lager. Met name kleurruis wordt goed onderdrukt, voor de rest heb je in grote vlakken wat egale ruisstructuur die niet erg stoort.

Slim

In de EXR-stand werkt de camera vérgaand automatisch; ook de ISO-waarde wordt automatisch gekozen. Hij kan zelfs automatisch een van de EXR-standen kiezen, waarbij je altijd verzekerd bent van de best haalbare kwaliteit. In deze stand doet de camera ook aan onderwerpsdetectie. Hij herkent of er sprake is van beweging, of je erg dichtbij werkt, enz. en stemt daar z’n instellingen op af.

Gebruik je de EXR-stand voor hoge ISO en lage ruis, dan win je nog meer

Bij foto’s van mensen kun je gezichtsdetectie inschakelen, die er automatisch voor zorgt dat er op de ogen van een persoon wordt scherpgesteld. En hij onthoudt de positie van die ogen (ook van meerdere personen) en haalt zo nodig na de opname de rode reflectie uit de pupillen weg. Om deze functie optimaal te laten werken geeft de camera vooraf wel een verkenningsflits, die het ontspanmoment vertraagt. Dat is natuurlijk vreselijk, en doet de juist korte ontspanvertraging van deze F200EXR geen recht.

Het grote lcd-scherm is briljant en scherp, de bediening telt relatief weinig knoppen, maar is desondanks duidelijk en toegankelijk.

Je kunt de rode-ogen-reductie gerust uitschakelen, want je kunt de rode ogen ook achteraf laten weghalen. Dan wordt weer gebruik gemaakt van de bij gezichtsdetectie gevonden positie van de ogen. Het werkt wonderlijk goed. Overigens kun je de camera opdracht geven bij de rode-ogencorrectie altijd het oorspronkelijke bestand te bewaren, zodat je bij eventuele foutieve correcties op de computer het heft in handen kunt nemen.

De camera biedt trouwens ook voldoende manual-mogelijkheden: naast programma-automatiek heb je diafragmavoorkeuze en volledig manuele belichtingsregeling. Je kunt in een aantal standen ook zelf de ISO-waarde kiezen (tot 12.800 bij 3MP, maar dat ziet er echt vreselijk uit). Tevens kun je de ISO-waarden automatisch laten kiezen, waarbij je zelf de bovenlimiet kunt bepalen. Verder is in een aantal standen het dynamisch bereik uit te breiden (200 of 400%).

Veel mogelijkheden dingen zelf te doen (dit is niet alles), maar voor het gemak van de EXR-stand is ook veel te zeggen, omdat zo goed als alles lukt.

Extra accu

Zijn de F50fd en F100fd aantrekkelijke camera’s zolang je in de lagere ISO-waarden blijft, je bleef altijd heimwee houden naar de uistekende hoge-ISO-prestaties die de F20 en F31 met hun 6 MP ccd wisten te bereiken. Inmiddels beroemde modellen, die tweedehands veel opbrengen. Dat is nu misschien voorbij. Fuji is er nu in geslaagd het beste uit deze twee camerageneraties te verenigen in de F200EXR.

Eén minpunt blijft. De oude camera’s herbergden een dikke accu, waar je lekker lang achtereen mee kon fotografen. Fotografen die voor de F200EXR gaan doen er goed aan meteen een reservebatterij te kopen, want met het toegepaste type zul je in de praktijk geen 100 foto’s halen.

Meer info op www.fujifilm-digital.nl.

L. Polder
| 19-02-2009
lifestyle