Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Amerikaan wint World Press Photo 2008

De jury koos een zwart-witfoto van de Amerikaanse fotograaf Anthony Suau als winnaar van de World Press Photo 2008. Op de foto staat een gewapende agent in een woning in Cleveland waar de bewoners uit zijn gezet omdat ze hun hypotheek niet betaalden. Agenten controleren of er geen wapens zijn en of de bewoners ook echt weg zijn.

De hele serie foto's, genomen in maart 2008, is onderdeel van een opdracht voor het tijdschrift Time en won de tweede prijs in de categorie Dagelijks Leven.

foto: Anthony Suau, USA, for Time
World Press Photo of the Year 2008

US Economy in Crisis: Following eviction, Detective Robert Kole must ensure residents have moved out their home, Cleveland, Ohio, 26 March

foto: Roger Cremers, the Netherlands
Preserving Memory: Visitors at the Memorial and Museum Auschwitz-Birkenau, Poland, 30 April-4 May

De jury noemt de winnende foto 'sterk in tegenstrijdigheden'. "Het lijkt op een klassieke conflict-foto, maar het gaat eigenlijk om mensen die hun huis uitgezet worden en daardoor in een oorlogssituatie terechtkomen.", aldus jurylid MaryAnne Golon. Jurilid Akinbode Akinbiyi noemt de foto actueel omdat er momenteel meer mensen in hetzelfde schuitje zitten.

De deelnemers aan deze World Press Photo of the Year 2008 kwamen uit 124 verschillende landen. Inzendingen uit Azië zijn gestegen met 14%. Nog steeds komen de meeste inzendingen uit Europa.

Er was ook een Nederlands succes. Roger Cremers kreeg voor zijn serie foto's van bezoekers aan het Poolse concentratiekamp Auschwitz de eerste prijs in de categorie Kunst en Entertainment.

De winnaar Anthony Suau ontvangt zijn prijs, onder meer een bedrag van 10.000 euro en een Canon EOS 5D Mark II camera, op 3 mei in Amsterdam.

Meer informatie op www.worldpressphoto.com.

Redactie
| 13-02-2009
Boeken algemeen