Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Binnen | Buiten, een jaar in foto’s

Een jaar lang legde fotografe Jutka Rona vrijwel van dag tot dag haar omgeving vast in ogenschijnlijk achteloos gemaakte foto’s. Ze voert de kijker en lezer haar wereld binnen, maar laat ook de buitenwereld toe door het plaatsen van nieuwsberichten, voor het merendeel uit mondiale brandhaarden. Daarmee illustreert ze hoe het dagelijks leven zich afspeelt tegen de achtergrond van een harde, dreigende wereld.

"Voor dit fotodagboek heb ik mijn oog en camera gericht op mijn naaste omgeving: mensen om wie ik geef, voorwerpen die iets voor me betekenen, lichtspelingen waarvan ik geniet.

Maar om duidelijk te maken dat ook de buitenwereld bestaat en niet te negeren is, heb ik de foto’s van mijn dagelijks leven geplaatst naast berichten uit het wereldnieuws die mij raakten. Voornamelijk oorlogsgeweld."

foto: Jutka Rona
Uit: Binnen Buiten, januari

Jutka Rona is geboren in Budapest en groeide op in Amsterdam. Naast haar werk als film- en theaterfotografe portretteerde ze schrijvers, acteurs, artiesten en politici. Als fotojournaliste maakte ze reportages in binnen- en buitenland.

In 1975 verscheen haar eerste fotoboek, Wolvenstraat 1974. Na enkele reisgidsen en twee boeken over kloosters in Nederland en Vlaanderen, maakte zij in 1999 het fotoboek Op je tenen lopen, leven met de ziekte van Duchenne.

In 2000 gevolgd door Een denkbeeldig leven, Hongaars fotoalbum als antwoord op de vraag hoe haar leven geweest zou zijn als zij in Hongarije was gebleven.

Meer info op www.jutkarona.com.

Binnen | Buiten, een jaar in foto’s - Jutka Rona
Pagina’s: 144
Prijs: € 24,95
Uitgever: Ipso facto, Utrecht
ISBN: 9789077386064

Redactie
| 11-02-2009
Boeken algemeen