Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon komt met 1,8/35 mm voor DX-formaat

AF-S DX NIKON 35mm f/1.8G. Licht, compact, betaalbaar en universeel inzetbaar, dat zijn de kenmerken van Nikons nieuwe vastbrandpuntsobjectief voor het DX-formaat.

Vastbrandpuntsobjectieven worden wel beschouwd als rudimenten uit het verleden. In theorie zijn ze beter dan zooms, doordat ze maar één beeldhoek goed hoeven weer te geven, waarop het gehele ontwerp is afgestemd.

De praktijk nuanceert dat: veel vastbrandpuntsobjectieven zijn gebaseerd op bejaarde optische ontwerpen, terwijl zooms vaak staaltjes van modern optisch vernuft zijn. Door die generatiekloof blijken de kwalitatieve pluspunten nogal eens tegen te vallen.

Het punt waarop ze blijven winnen is lichtsterkte, en dat blijft een enorm belangrijke eigenschap: wil je bij weinig licht met zo kort mogelijke sluitertijd werken, dan komt een laag f/-getal op de allereerste plaats.

Bij een vastbrandpuntsobjectief (ook wel prime lens genoemd) is lichtsterkte makkelijker haalbaar dan bij een zoom.

Standaard

Vastbrandpunt blijft dus interessant. Veel fotografen nemen er bijvoorbeeld een 1,8/50 of een 1,4/50 mm bij, ook al omdat de prijs ervan laag is. Op een gewone reflexcamera met APS-C-formaat sensor werkt die als een tele.

Geschikt voor portretwerk, echter niet erg universeel. Dat zijn die 50 mm objectieven wel op fullframe (24 x 36 mm sensorformaat), waarvoor ze ooit werden uitgebracht als ‘standaardobjectief’: geen groothoek, geen tele, maar gewoon een goed lichtsterk objectief voor algemeen gebruik.

Kwaliteit

De AF-S DX NIKON 35mm f/1.8G die Nikon nu brengt is feitelijk zo’n standaardobjectief voor het DX-formaat, dus voor APS-C. Met een beeldhoek die tussen groothoek en tele in zit, zeer lichtsterk en daarbij uitstekend geschikt voor gebruik bij lage lichtniveaus.

Omdat kwaliteit een van dé argumenten van zo’n objectief is, is er een negenbladig diafragma met gebogen lamellen toegepast. Dat geeft bij elk diafragma een zo rond mogelijke opening, wat gunstig is een voor een gave weergave van onscherpte in voor- en achtergrondpartijen.

Het objectief heeft een eigen (stille) scherpstelmotor, dus het is ook volop inzetbaar op de D40, D40X en D60.

Nikon heeft overigens nog een 2,0/35 mm in het programma, stammend uit 1995; die is afgestemd op fullframe en heeft geen eigen AF-motor.

Een alternatief voor het nieuwe objectief is de 1,4/30 mm van Sigma: ruim een halve diafragmastop lichtsterker, maar duidelijk groter en zwaarder. Zo heb je tenminste wat te kiezen.

Meer info op www.nikon.nl.

L. Polder
| 09-02-2009
Boeken algemeen