Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Twee nieuwe Nikon megazoomcompacts

Nikons P80 ondergaat een upgrade tot P90. Hij krijgt bovendien versterking van een tweede, goedkoper model, ook met heel veel zoom.

De 18x zoom van de P80, goed voor een bereik van omgerekend 27-486 mm, heeft afgedaan. Concurrenten bieden inmiddels meer, dus Nikon gaat mee: de P90 levert 24x optische zoom (26-624 mm). Een krankzinnig zoombereik in een lichte, compacte camera die je pijnloos de hele dag meedraagt (400 gram).

Een wondertje, zeker. Maar natuurlijk wel met de beperkingen die dit cameratype eigen zijn: matige prestaties bij hoge ISO-waarden en flitsopnamen, trage tot zeer trage scherpstelling bij kleine beeldhoeken en lage lichtniveaus. Dat hebben ze allemaal, dus ook deze Nikon. Kun je daarmee leven, dan heb je een veelzijdige reiscamera tot je beschikking.

Klapscherm

De P90 geeft ten opzichte van de P80 2 miljoen pixels meer (gaat naar 12 MP). Het scherm achterop groeide van 2,7 naar 3 inch diagonaal. Dat is mooi, maar nog interessanter is dat het scherm uitklapbaar is. Handig voor laagbijdegronds macrowerk of over een menigte heen fotograferen.

Handig ook voor candid-foto’s en om kinderen op hun eigen ooghoogte te fotograferen. Natuurlijk is er een optische beeldstabilisatie aanwezig, plus een uitgebreid pakket aan instelmogelijkheden, zoals een continustand voor 15 beelden per seconde.

L100

In de compactmarkt heb je de top van de megazooms, die allemaal met een lcd-zoeker zijn uitgerust, zoals de P90. Daaronder zit een klasse met ook nog veel zoom (meestal zo’n 10 tot 12x), maar kleiner en goedkoper, mede doordat ze geen lcd-zoeker hebben. Alles doe je dus via het lcd-scherm achterop.

Nikon had in dit marktsegment vroeger de Coolpix S4 en S10, maar dat waren slome scherpstellers waarvan de lenskwaliteit ook nog eens tegenviel. Ze staan voor een wat zwakkere periode in Nikons compactgeschiedenis, die inmiddels voorbij is.

Coolpix P90

De nu aangekondigde Coolpix L100 is uitgerust met maar liefst 15x zoom (28-420 mm), wat hem koploper in z’n klasse maakt. Beeldstabilisatie, continuseries tot 13 beelden per seconde en macro tot 1 cm vanaf de frontlens, dat zijn zo wat highlights.

Meer info op www.nikon.nl.

L. Polder
| 05-02-2009
lifestyle