Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Fujifilms eerste compact met nieuwe sensortechnologie

Op de Photokina kondigde Fujifilm een nieuwe sensortechnologie aan, waarbij de beeldsensor z’n gedragingen aan de lichtomstandigheden kan aanpassen. De Finepix F200EXR is de eerste compactcamera die ermee is uitgerust.

Frappant is dat Fuji hoog opgeeft over deze nieuwe sensor, groot nieuws dus, maar uiterlijk en camertechnisch wordt voortgebouwd op de bestaande lijn. De nieuwe camera lijkt sterk op de huidige F100fd, en is bijvoorbeeld uitgerust met hetzelfde 6,4-32 mm (28-140 mm equivalent) objectief.

Finepix F200EXR

Daar is weinig op aan te merken, want het is een uitstekend optiek met een mooi bereik. Ook zien we het grote, heldere 3 inch lcd-scherm terug. Een doorkijkzoeker is er niet, daar is Fuji al lang geleden mee gestopt. Er is een optische beeldstabilisatie aanwezig, volgenns de sensorshiftmethode.

EXR

Bijzonder aan de nieuwe sensor is niet z’n resolutie: 12 miljoen pixels had de F100fd ook al. Bij lage lichtniveaus echter, is de nieuwe sensor in staat aangrenzende pixels als één te laten samenwerken, wat tot een gunstiger signaal/ruis-verhouding leidt. Is er veel licht, dan werken alle pixels zelfstandig en wordt naar maximale detaillering gestreefd.

En dan is er nog een derde gebruiksstand, voor een zo groot mogelijk dynamisch bereik. Hierbij maakt de camera feitelijk twee verschillende belichtingen van 6 miljoen pixels, om een zo groot mogelijke variatie in helderheden te kunnen vastleggen. Een soort volautomtische HDR-fotografie dus. Klinkt interessant!

Je kunt de camera laten bepalen welke van deze drie standen hij kiest, maar je kunt ook zelf de keuze maken.
Het ISO-bereik gaat tot 12800, waarbij de camera dan beelden produceert met een resolutie van 3 miljoen pixels. Bij ISO 6400 werkt hij nog met 6 MP.
Zeer benieuwd wat het oplevert, want Fujifilm had op dit punt een uitstekende reputatie.

Samples

Gelukkig hield Fujifilm ook vast aan de keuze voor ‘Natural Light + Flash’ waarbij de camera twee opnamen achtereen maakt: één met en één zonder flitslicht, die direct na de opname ter vergelijking naast elkaar verschijnen.

De camera, die echt is bedoeld voor de veeleisende amateur, bijvoorbeeld als compact naast een reflexuitrusting, biedt zeer royale instelmogelijkheden.

Info op www.fujifilm-digital.nl. Op de internationale website van Fujifilm vind je hier een pagina met samples. Je ziet opnamen met de verschillende sensorinstellingen. Ziet er goed uit, mede door de scherpe lens. Bij ISO 400 zie je het beeld wat brokkeliger worden, maar voor een compactcamera is dit knap.

Mogelijk moet Fuji nog iets fintetunen aan de verscherping, die lijkt net iets te hoog te staan. Jammer dat ze verder niets van de hogere ISO’s laten zien. Voorlopige conclusie op basis van de samples: veelbelovend.

Lees nu ook het Fujifilm FinePix F200EXR review

L. Polder
| 04-02-2009
lifestyle