Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Nieuw leven voor directklaarfilm

Vorig jaar sloot de Polaroid fabriek in Enschede. De daar aanwezige kennis en ervaring wordt nu gebundeld tot een nieuw initiatief om de analoge directklaarfotografie nieuw licht te geven.

In principe heb je twee soorten directklaarmateriaal: de tweedelige ‘peel-apart’ film, bij veel mensen bekend van de pasfoto’s en toegepast in professionele fotostudio’s, en het gesloten integraalmateriaal, toegepast in consumentencamera’s.

Het laatste werd vervaardigd in Enschede. Polaroid heeft gekozen voor een digitale toekomst en sloot de Enschedese fabriek in juni 2008.
Een team van ex-werknemers heeft zich verenigd in Impossible B.V. en heeft zich ten doel gesteld in een jaar een nieuw directklaarmateriaal marktrijp te hebben.

In Enschede staat een kapitale fabriek met een modern machinepark dat snel weer kan worden opgestart.

Steun

Elk directklaarfotootje omvat zo’n 20 componenten. Enkele daarvan zijn sinds Polaroid de stekker uit Enschede trok niet meer beschikbaar. De Enschedeërs hebben echter ontdekt dat bestaande componenten uit andere filmproducten heel goed bruikbaar zijn.

Bovendien hebben eigen kennis en research tot nieuwe componenten geleid die kunnen worden toegepast in een nieuw type directklaarmateriaal van hoge kwaliteit.

Technisch is de basis er, over de commercie melden de pioniers tegen wil en dank nog niets op hun website. Daar kun je je ook aanmelden om het initiatief op wat voor wijze ook te steunen.

De SX-70 uit 1972 was Polaroids eerste camera voor integraalmateriaal. Vermoedelijk de meest revolutionaire camera ooit, omdat haast niets eraan conventioneel was. Het was een echte reflexcamera, geheel plat inklapbaar. Er volgden nog vele andere modellen en het directklaarmateriaal werd steeds sneller en beter.

L. Polder
| 22-01-2009
Boeken algemeen