Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Obama’s eerste statieportret

Op change.gov, de website van Amerika’s nieuwe president, is zijn eerste statieportret te zien. De foto werd gemaakt door Pete Souza, die onlangs werd benoemd tot officiële fotograaf van het Witte Huis.

foto: Pete Souza
Barack Obama

Natuurlijk willen we allemaal meteen weten met welke camera de first photographer dit eerste statieportret maakte: Eos 5D Mark II. Tot voor kort werkte hij met de Eos 5D camera’s; verder gebruikt Souza Leica M8.2’s.

Yes we can

Waarmee Souze fotografeert is natuurlijk niet zo heel belangrijk, maar curieus is wel dat de slogans van Obama en Canon goed op elkaar aansluiten: ‘Yes we can’ en ‘Yes you can, with Canon’.

Op bovengenoemde website kun je de foto downloaden. Maar ga vooral naar www.petesouza.com en zie z’n buitengewoon indrukwekkende fotoreportage The Rise of Barack Obama, in juli 2008 in boekvorm verschenen.

Documenteren

De 54-jarige Souza accepteerde zijn aanstelling onder de voorwaarde dat de primaire functie van het White House photography office zal zijn: het documenteren van Obama’s presidentschap ten behoeve van de geschiedenis.

Zoiets lijkt voor de hand te liggen, maar met deze verklaring op zak hoeft hij niet naar de pijpen te dansen van de persdienst van het Witte Huis, wat voor een echte fotojournalist zwaar zal wegen.

Tijdens de tweede termijn van het presidentschap van Ronald Reagan was Pete Souza als fotograaf van de Chicago Tribune geaccrediteerd bij het Witte Huis; hij heeft ook twee fotoboeken over Reagan op z’n naam staan.

L. Polder
| 19-01-2009
Boeken algemeen