Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Nieuwsfoto's van het Jaar 2008

Nieuwsfoto van het Jaar 2008 is de enige fotoverkiezing waarbij jongeren het helemaal voor het zeggen hebben. Winnende fotograaf in de categorie Binnenland is Maurice Hamming met zijn foto van een meisje dat in januari in het drijfzand terechtkwam. De foto werd in opdracht van het ANP genomen.

foto: Maurice Hamming, foto ANP

Op de vraag waarom de foto favoriet was, volgden verschillende antwoorden, variërend van 'Je ziet de angst in haar ogen', 'Aangrijpende foto' en 'Omdat ik het niet leuk vind voor dat meisje en het lijkt me niet fijn.'

Maurice Hamming (19 jaar) van Persbureau Meter over de winnende foto: "Toen ik de foto maakte, wist ik het direct: Dit is een hit! Dat zie je, dat voel je. En dat voelt de lezer ook. Het ANP was ook direct enthousiast en zette de foto op het net. Het is de uitstraling van de foto die het hem doet en vooral natuurlijk de angst in de ogen van het meisje. Niet de calamiteit op zich."

De andere winnaars zijn fotograaf Jim Bourg in de categorie Buitenland met de bekende foto van McCain waarop hij zijn tong uitsteekt terwijl hij achter Obama aanloopt.

In de categorie Sport wint fotograaf Kay Nietfeld met de foto van een Duitse amazone die van haar paard valt.

Favoriet in de categorie Entertainment is een foto van Prinses Máxima tijdens Burendag, gemaakt door ANP-fotograaf Robin Utrecht.

foto: Robin Utrecht, foto ANP

En de prijs Nieuwsfoto van het Jaar 2008 in de categorie Opvallend gaat naar Alex Lamb. Hij legde de bijzondere ontmoeting vast tussen de kleinste man en de langste vrouw ter wereld.

Categorie Entertainment: Prinses Máxima, burendag - 'Heb je al veel rommeltjes verkocht?' vroeg prinses Máxima aan een meisje op een rommelmarkt in Deventer? 'Hoezo rommel?' reageerde haar moeder. Op een rommelmarkt verkoop je tweedehands spullen, geen rommel, dat weet toch iedereen! (Robin Utrecht, foto ANP)

Klik hier voor meer info over Nieuwsfoto van het Jaar 2008 op Fotografie.nl.

Redactie
| 15-01-2009
Boeken algemeen