Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Software

Picasa voor Mac (beta)

Picasa is een handig, gebruiksvriendelijk foto-archief- en bewerkingsprogramma van Google. Het was er voor Windows en Linux, maar is nu ook voor Macintosh beschikbaar.

Macgebruikers kennen de onlineversie van Picasa misschien al (Picasa Web Album), waarvoor een plugin beschikbaar is om je foto’s vanuit iPhoto te uploaden.

Picasa is erg goed afgestemd op de behoefte van de digitale fotoconsument. Het is snel, kan heel veel en werkt makkelijk. Het scant je harde schijf af naar beelden en helpt je ze te ordenen zonder dat ze werkelijk van hun plaats hoeven te komen.

Je kunt mappen aanmaken, albums samenstellen, presentatie-cd’s en –dvd’s maken, slideshows omzetten in filmpjes voor Youtube, enz. Picasa werkt samen met Picasa Web Album en kan er automatisch mee synchroniseren, zodat ook je webalbum automatisch up-to-date blijft.

Integratie met iPhoto

Bijzonder is de gezichtsherkenningsfunctie: Picasa kan zien wie op welke foto’s staat, zodat je heel makkelijk je foto’s op persoon kunt doorzoeken en ordenen. Het werkt niet perfect, maar eventuele fouten zijn makkelijk corrigeerbaar.

Picasa kenmerkt zich ook door een groot aantal handige, leuke en/of nuttige retouche- en bewerkingsmogelijkheden. Even een lucht wat donkerder maken bijvoorbeeld, of een horizon rechtzetten, rode oogjes corrigeren. Er zijn veel makkelijke retoucheerfuncties; een storend pukkeltje heb je zó weggestipt.

Picasa laat het oorspronkelijke bestand altijd ongemoeid. En er is voor gezorgd dat Picasa iPhoto niet in de wielen gaat rijden. Picasa neemt uit je iPhoto bibliotheek alleen de laatste versie van een foto op, en gebruikt hem als read only bestand. Wil je het bestand in Picasa bewerken, dan wordt er een kopie gemaakt.

Geotagging en online prints bestellen zitten (nog) niet in deze versie. Maar dat komt ongetwijfeld.

Tot slot nog drie opmerkingen. Een: Picasa for Mac is alleen voor Intel-based Macs (dus niet PowerPC). Twee: het is een beta-versie, dus er kunnen nog foutjes in zetten. Drie: het is gratis.

Info en downloaden: picasa.google.com/mac.

L. Polder
| 08-01-2009
Boeken algemeen