Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Fotografe Ilvy Njiokiktjien wint IPC

De Utrechtse fotografe Ilvy Njiokiktjien heeft de prestigieuze International Photography Contest 2008 (IPC) van National Geographic gewonnen, zo is gisteren in Washington bekendgemaakt.

Ilvy Njiokiktjien en Cees van Eijk

De winnende foto maakt momenteel onderdeel uit van haar expositie in het stadhuis. Wethouder cultuur Cees van Eijk feliciteerde de fotografe vanmiddag op het stadhuis met het door haar behaalde succes.

Njiokiktjien eindigde in oktober als eerste in de Nederlandse editie van de National Geographic fotowedstrijd en werd daarmee automatisch genomineerd voor deelname aan de internationale wedstrijd.

Haar winnende foto werd gekozen uit 223.000 inzendingen uit 24 landen. De Amerikaanse jury verkoos de foto van Njiokiktjien als beste in de categorie Mens.

De jury prijst het gevoel dat uit de foto spreekt: “De compositie en het spiegeleffect van Njiokiktjiens foto zijn intrigerend. Het samenspel van kleuren, schaduw en lichtval is harmonieus en zacht. Het lijkt op het eerste gezicht simpel, maar blijkt complexer als je langer je kijkt. (...)

De schaduw lijkt symbool te staan voor de levensfase waarin de vrouwen zich bevinden. De foto toont hun elegantie ondanks het zware bestaan dat zij vermoedelijk in Mozambique leiden.”

foto: Ilvy Njiokiktjien

Ilvy Njiokiktjien reageert verheugd op haar prijs: “Het winnen van de internationale National Geographic fotowedstrijd is een prachtige afsluiting van een bijzonder en hectisch jaar.”

De jonge fotografe doelt hier onder andere op het winnen van de Canonprijs van de Zilveren Camera, een aanmoedigingsprijs voor jong talent, het incident met cabaretier Theo Maassen die haar camera stuk gooide en het winnen van de Nederlandse editie van de National Geographic Fotowedstrijd.

In het voorjaar van 2009 reist Njiokiktjien naar het hoofdkantoor van de National Geographic Society in Washington om haar First Prize Award in ontvangst te nemen.

De tentoonstelling Van Kaapstad tot Domstad is verlengd tot en met donderdag 29 januari 2009 en is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht).

Redactie
| 19-12-2008
lifestyle