Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Redged GT-128: licht, sterk reisstatief

Het nieuwe Nederlandse accessoiremerk Redged gaat van start met een compact licht carbon reisstatief. Made in China, maar met een scherpe blik voor kwaliteit, en ... vermaarde Europese voorbeelden.

Je hoeft niet lang te zoeken naar het statief dat Redged inspireerde, de Traveller van Gitzo. Kenmerk daarvan is het extra compacte transportvolume, doordat je voor meenemen de poten omhoogklapt en de middenzuil uitschuift, waardoor de zuil met kop en al tussen de poten past.

Je hebt dus geen kop meer die uitsteekt, het statief is ongeveer zo lang als de poten in ingeschoven versie. Daarmee is een heel fijn reisstatief gecreëerd.

Tweede kenmerk is toepassing van carbon voor de poten: de buizen zijn vervaardigd uit koolstofvezelversterkt polyester (ja, carbon klinkt inderdaad meer techno).

Het vezelmateriaal wordt op een speciale manier gewikkeld, en in lagen toegepast. 6 bij Gitzo, Redged claimt dat hun buizen een zevenlaags samenstelling hebben.

Eén hand

Het koppelstuk dat de poten verbindt en waar de zuil doorheen gaat is bij Gitzo volumineuzer en massiever, Redged pakt het luchtiger aan, wat in de praktijk overigens geen na- of voordeel blijkt te zijn. Hooguit kun je zeggen dat de uitstraling meer basic is.

De snelkoppeladapter zet je niet vast met het bekende omklapbare sleuteltje,
maar met de meegeleverde inbussleutel

Het Redged statief heeft vier segmenten. Los- en vastzetten gaat met de grote rubberen draairingen uitstekend. De fixering pakt snel, je hoeft de poten zeker niet extra vast te draaien. De ringen zitten dicht bij elkaar, je draait ze alledrie met één hand tegelijk los.

Balhoofd

Redged heeft voor dit statief een prima balhoofd laten maken, voorzien van waterpas en snelkoppeladapter. Het laat zich uitstekend gebruiken. Draai je het ietsjes los, dan blijft de bal nog gefixeerd, terwijl je de gehele kop wel om z’n as kunt draaien voor een panorama. Een officiële panoramafunctie is dit overigens niet, maar het werkt (als je het tenminste zonder gradenverdeling wilt stellen).

De snelkoppeladapter zet je niet vast met het bekende omklapbare sleuteltje, maar met de meegeleverde inbussleutel. Lijkt primitief, maar menig fotograaf weet uit eigen ervaring hoe vaak het voorkomt dat je je adapter niet krachtig genoeg vastschroeft.

Met een inbussleutel draai je je camera veel makkelijker vast. Nadeel: je moet zo’n ding wel meenemen. Voordeel: het sleuteltje heeft de Ikea-maat en is dus in ruime mate in de Nederlandse huishoudens aanwezig.

Haak

Voor laagbijdegrondse opnamen, macrowerk bijvoorbeeld, kun je de poten heel wijd uitklappen, waarbij ze net niet op de grond komen te rusten.

Voor deze toepassing is de aluminium middenzuil deelbaar gemaakt: je kunt het onderste deel eraf schroeven.

Met de middenzuil kan overigens nog meer: je kunt hem omgekeerd gebruiken, bijvoorbeeld voor reproductietoepassingen: op die manier hoef je niet bang te zijn dat je de poten in beeld krijgt.

Voor laagbijdegrondse opnamen
kun je de poten heel wijd uitklappen

De zuil heeft, net als bij Gitzo, aan de onderkant een haak, waar je iets aan kunt hangen om het statief te verzwaren en daarmee extra stabiel te maken, een zak met stenen bijvoorbeeld, of een welgevulde cameratas.

Stijf

Stabiel, het woord is gevallen. Een statief koop je voor stabiliteit. Hoe zit het met deze Redged? Van carbon statieven is bekend dat ze licht zijn, sterk en dat de poten een grote stijfheid bezitten. Bovendien trillen ze niet lang na. Deze Redged beantwoordt volkomen aan dat profiel.

Met de middenzuil ingeschoven brengt dit statief (inclusief de kop) je camera circa 1,27 m hoog, de grootste buisdikte is circa 28 mm, de kleinste circa 13.

Duidelijk is dan dat dit geen statief is voor lange teles, en daar is het ook nooit voor bedoeld.

Dit statief is primair de aanvulling op een reportage-fotoset. Voor je perfecte Venetië by night, je paddenstoelen tijdens een wandeling, voor je vergezichten vanaf een bergtop.

Het is goed voor een digitale reflex met een flinke standaardzoom erop. Een 18-200 mm moet nét kunnen, maar pas dan wel op in de uiterste telestand. Met veel wind wordt het dan lastig.

Duidelijk is dan dat dit geen statief is voor lange teles,
en daar is het ook nooit voor bedoeld

Verzwaren brengt een forse verbetering in de trillingsdemping, een typische eigenschap voor dit soort lichte statieven.

Het is geen diskwalificatie van deze Redged. Wil je dezelfde statiefkwaliteit voor minder geld, dan kom je op een groter en zwaarder aluminium statief uit. En dan wordt het eerder een ding dat je liever niet meeneemt.

Dit is, net als z’n luxere en duurdere voorbeeld (dat ook iets kleiner en lichter is), een kunststukje, ook qua afwerkingsniveau.

Slechts 43 cm lang ingeklapt, kan in je rugzak, of eraan, zonder dat je er hinder van hebt, weegt inclusief kop net geen 1400 gram. Met een prijs van € 349,- (inclusief kop) geen koopje, maar absoluut value for money.

Waarbij het Gitzo voorbeeld (met kop tweemaal zo duur) onaantastbaar de top blijft. Maar fijn dat er een betaalbaarder alternatief is!

Tot slot: alles wat uit China kwam rook altijd naar goedkope boormachine van de Gamma: verbrand rubber, stookolie en een vleugje zware metalen. Zodat je je handen wilde wassen als je ermee had gewerkt. Dat valt bij deze Redged erg mee. Zet ‘m een weekje in een tochtige schuur en hij ruikt net zo fris als een Gitzo!

Meer info op www.redged.com.

L. Polder
| 12-12-2008
Boeken algemeen