Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Het verhaal achter de winnende foto

Maandag 8 december zijn de winnaars bekend gemaakt van de Fotografie.nl-fotowedstrijd Take it Easy. De eerste prijs, een Nikon D60 met 18-55 mm VR en 55-200 mm VR, is gewonnen door Annelies Verhelst (1988) uit Tilburg.

De publieksjury verkoos tot nummer één, met 348 stemmen, de foto van de jonge fotografe uit Tilburg getiteld Voorbijgaan..... De foto toont een jonge vrouw die zich ogenschijnlijk niets aan lijkt te trekken van haar omgeving en geheel opgaat in het lezen van een boek onderaan een trap, temidden van de drukte van reizigers rond een vertrekkende tram. 'Zij laat het voorbijgaan aan zich voorbijgaan' zegt de winnares zelf over de foto.

foto: Annelies Verhelst

"Ik heb de foto gemaakt in Lissabon, met een Olympus E410. Daar was ik deze zomer met twee vriendinnen op vakantie. Door Lissabon lopen betekent de hele dag trapjes of en af, de straten zijn er vaak zo steil dat de stoep wel uit trapjes moet bestaan. De foto is dus helemaal aan het einde van deze straat.

Toen ik deze vrouw zag staan, was ik meteen blij dat we waren gaan lopen en niet het trammetje hadden genomen, want dan had ik dit beeld gemist. Het ziet er inderdaad geënsceneerd uit, maar dat is het niet!

Ze stond hier echt op haar gemak een boek te lezen, zonder zich iets aan te trekken van de omgeving. En haar jurk paste ook nog eens perfect bij de omgeving. Dat verderop ook nog een man op de stoep zat, zag ik pas later en het is dus puur geluk dat dit ook op deze foto staat, tenminste, ik vind dat zelf de foto krachtiger maken.

Het ziet er inderdaad geënsceneerd uit, maar dat is het niet!

Ik moest snel beslissen, want ze kon natuurlijk weglopen (achteraf gezien deed ze dat helemaal niet, volgens mij heeft ze daar de hele dag gestaan) en ik wist dat ik dit beeld in zwart-wit wilde, dus stelde ik dit in en nam een aantal foto's, volgens mij met rode kleurfilter, maar dat weet ik eerlijk gezegd niet meer zeker...

Ik nam de foto overigens in jpeg, simpelweg omdat ik op vakantie was en als ik vakantiefoto's in raw neem (wat normaal mijn voorkeur heeft), ben ik veel te lang bezig met verwerken en heb ik extra geheugenkaartjes nodig. En wanneer ik in jpeg fotografeer, wil ik ook zo weinig mogelijk aan de foto bewerken, vandaar dat ik de foto monochroom nam.

Wat ik er later nog aan bewerkt heb, is het beeld iets gedraaid zodat het 'waterpas' werd en iets bijgesneden zodat wat lelijke randjes wegvielen."

Annelies Verhelst
(Derdejaars student Communicatie- en Informatiewetenschappen, richting: Bedrijfscommunicatie en Digitale Media.)

Lees hier meer over de fotowedstrijd.

Redactie
| 10-12-2008
Boeken algemeen