Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto's van Rock-'n-Roll Kate

Een aantal jaar geleden maakte Mick Rock een fotosessie met supermodel Kate Moss. In de loop der jaren waren zo nu en dan enkele foto’s uit deze sessie te zien op tentoonstellingen en in publicaties over Mick. Vanaf 27 januari a.s. wordt de complete serie foto’s nu voor het eerst getoond bij de Amsterdamse vestiging van V!P’s International Art Galleries.

foto: Mick Rock
Kate Moss

Meer dan welke andere fotograaf ook bepaalde Mick Rock het gezicht van de jaren zeventig, de tijd van glamrock, punk en new wave. Zijn foto’s van David Bowie, Lou Reed, Syd Barrett en Iggy Pop staan in ons geheugen gegrift.

Na een moeilijke periode in de jaren tachtig en negentig, toen het bestaan als popfotograaf en de daarbij behorende levensstijl met terugwerkende kracht hun tol eisten, is Mick Rock nu weer volop actief in de wereld van mode en popmuziek.

Mick Rock over Kate Moss

“Ik ontmoette Kate Moss voor het eerst op een feestje in downtown Manhattan, enkele maanden na 9/11. Ik werd aan haar voorgesteld door Marlon Richards (de zoon van Keith Richards), die veel omging met Kate en Liv Tyler.

Ik had Marlon enkele jaren daarvoor leren kennen via mijn oude vertrouwde rechterhand in New York, Liz Vap. Kate vertelde dat ze een grote fan van mijn foto’s was, vooral het klassieke Syd Barrett, Bowie, Iggy en Debbie Harry-werk.

Ze had duidelijk verstand van rock-’n-roll! We overlegden over het maken van een reeks foto’s, erg glam/punk, maar vooral erg uitdagend, en heel anders dan alles wat ze daarvoor had gedaan. We lieten een paar simpele T-shirts bedrukken met foto’s die ik had gemaakt van Iggy, Bowie en Lou Reed, om alvast de toon te zetten.

Toen ik haar de foto’s voor het eerst liet zien, schrok ze een beetje

Ik nam ook een riem met een adelaarskop mee, die Lou Reed me in de jaren zeventig had gegeven en die hij had gedragen op zijn roemruchte Rock ‘n’ Roll Animal-concert en elpee, en een blauw jasje met allerlei hippe militaire stiksels dat ik in het begin van de jaren tachtig had aangeschaft via mijn vriendin Pati, die het had opgeduikeld in een kringloopwinkel.

foto: Mick Rock
Kate Moss

Agent Provocateur leverde me tepelkwastjes en een corset. Ik verzamelde nog een paar lichte kettingen en een skimasker, en in de herfst van 2002 waren we er helemaal klaar voor!

We spraken af om twaalf uur in Milk Studios, mijn favoriete New Yorks studio, eigendom van mijn vrienden Rassi en Eras. Kate had een lange nacht achter de rug en kwam met Marlon opdagen rond een uur of drie. Rock-’n-rolltijd! Het was een lange, krankzinnige sessie die doorging tot laat in de avond.

Ik maakte honderden foto’s van verschillende opstellingen. Ik benadrukte schaduwen en werkte uitgebreid met groothoeklenzen om het rauwe van de foto’s te versterken. Ik vermeed alles wat kon herinneren aan de sfeer van Kates typische modefoto’s.

Niets ging zoals gepland. Het was allemaal geïmproviseerd met behulp van de elementen die we binnen handbereik hadden.

Het was je reinste glam/punk in de klassieke zin. Ik stimuleerde kappers en visagisten om risico’s te nemen en niet te streven naar een ‘aantrekkelijk’ effect. Ik ging ervanuit dat Kate mooi genoeg was om heel extreem te werk te gaan en dat haar natuurlijke schoonheid ondanks alles zichtbaar zou blijven. Wat door de foto’s wordt bewezen.

We maakten ook 8 mm-opnamen, die laten zien hoeveel plezier we hadden. Ze zei dat ze nog nooit zo veel gelachen had tijdens een sessie. Ze was een fantastisch onderwerp. Ze stond open voor al mijn voorstellen en kwam ook zelf met toepasselijke suggesties.

Toen ik haar de foto’s voor het eerst liet zien, schrok ze een beetje. Ze had zichzelf nog nooit op die manier gezien. Ze dacht dat haar modellenbureau ze te extreem zou vinden voor haar ‘commerciële’ aantrekkingskracht. Zelf zat ze daar niet mee. Ze herkende hun ‘klassieke’ inslag.

Het was allemaal geïmproviseerd met behulp van de elementen
die we binnen handbereik hadden

Mijn leven verliep in die tijd zo snel dat de foto’s ongepubliceerd bleven totdat ik in 2003 begon er een of twee op te nemen in tentoonstellingen. Voor mij waren (en zijn) ze evenzeer vervuld van de ware rock-’n-rollgeest als al het andere dat ik ooit heb gemaakt.

foto: Mick Rock
Kate Moss

Daarna wilden tijdschriften ze publiceren, en bij hoge uitzondering stond ik toe dat er enkele in de juiste context werden getoond, omdat ze voor mij eerst en vooral thuishoorden in boeken en musea en galeries, naast haar helden zoals Bowie, Iggy en Debbie.

Kate is een vriendin gebleven en heeft een aantal met veel publiciteit omgeven feestjes rond en vernissages van mijn werk bijgewoond en ik heb een groot aantal informele foto’s van haar gemaakt.

Ze trad als gastvrouw op toen in 2004 mijn boek Picture This: Debbie Harry and Blondie in New York werd gelanceerd, waarbij ik haar eindelijk kon voorstellen aan haar idool, de goddelijke Miss Debbie!

We hebben het vaak gehad over een tweede sessie-met-alles-erop-en-eraan en ik weet zeker dat het er ooit van zal komen. Maar deze sessie was zo krachtig en intens en leverde zo veel suggestieve beelden op dat we allebei beseffen hoe moeilijk het zal worden om dit te evenaren!

Hier is ze dan... Kate Moss, de rock-’n-roll-icoon die ze is geworden, in al haar glam/punkglorie...”

Mick Rock, New York City, oktober 2008

Mick Rock - Rock-'n-Roll Kate
27 januari 2009 t/m 4 maart 2009
V!P's International Art Galleries, Spiegelgracht 8, 1017 JR Amsterdam, 020-7737656, amsterdam@vipsart.nl, www.vipsart.nl, dinsdag t/m zondag 12.00-18.00 uur

Ingezonden mededeling
| 06-12-2008
Boeken algemeen