Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotograaf Ingrid Baars bij V!P's

Voor de beelden die samen haar nieuwe tentoonstelling ScreenSirenArtistLover vormen, nam Ingrid Baars een dubbel uitgangspunt: de vrouw als filmgodin en als geliefde en model van de kunstenaar. In het eerste geval onbereikbaar en bewonderd, een zorgvuldig geregisseerde droom van vrouwelijke erotiek; in het tweede geval een muze die lijfelijk aanwezig is in het leven en het werk van de kunstenaar.

foto: Ingrid Baars
Screensiren

Twee wegen die ten slotte naar eenzelfde resultaat leiden: een vrouwbeeld dat de dagelijkse realiteit is ontstegen, tijdloos en leeftijdloos. Als object van dromen en verlangens bieden ze de kijker, behalve een esthetisch ideaal, ook een mogelijkheid om te ontsnappen aan de realiteit.

Ingrid Baars raakte gefascineerd door de sterren uit de nog zwijgende beginperiode van de film. Aanbeden actrices van wie de meesten al lang in de vergetelheid zijn geraakt, net als de startlets uit de jaren dertig en veertig, van wie meestal weinig meer rest dan de publiciteitsfoto’s waarop ze, uitgelicht in dramatisch zwart-wit en met ijle, onnatuurlijke aandoende grijstinten, staan afgebeeld als naamloze godinnen.

Daartegenover stelt Ingrid Baars de vrouw als geliefde, metgezel en inspiratiebron van schrijvers en kunstenaars zoals Paul Eluard, Pablo Picasso, Man Ray, Max Ernst en Salvador Dalí. Vrouwen als Lee Miller, Françoise Gilot en Gala Dalí speelden een verre van passieve en vaak bepalende rol in het leven van hun veel beroemdere minnaars en echtgenoten.

Door hun aanwezigheid in schilderijen en op foto’s belichamen ze de fascinatie voor de vrouw van de kunstenaar die hen heeft vereeuwigd.

In beide gevallen, als droombeeld en als muze, overstijgen de vrouwen de beperkingen van het dagelijks bestaan en verwerven ze een nieuwe, symbolische identiteit. De verbeelding daarvan is voortaan de enige werkelijkheid waarin we hen kunnen zien en bewonderen – maar altijd van een onoverbrugbare afstand, zodat er voor ons als kijkers niets anders opzit dan te proberen om hen in onze fantasie te herscheppen.

Opgebouwd uit verschillende elementen waarin zelfs ook
fragmenten van haar olieverfschilderijen terug te vinden zijn

In ScreenSirenArtistLover geeft Ingrid haar visie op deze sterke en onaantastbare vrouwen, in nieuwe, prikkelende beelden waarin heden en verleden samenkomen.

Over Ingrid Baars

In eerste instantie ben je geneigd de beelden van Ingrid Baars (1969) te categoriseren onder de noemer fotografie. Fotografie is echter maar een deel van Ingrids mixed-media techniek. De computer speelt hier een veel grotere rol in.

Op deze manier combineert zij de resultaten van haar foto-shoots. Ze manipuleert en bewerkt deze beelden drastisch totdat het eindbeeld wordt gecreëerd, opgebouwd uit verschillende elementen waarin zelfs ook fragmenten van haar olieverfschilderijen terug te vinden zijn.

foto: Ingrid Baars
Screensiren

De afgelopen acht jaar heeft Ingrid haar fotografische beelden en schilderijen geëxposeerd in verschillende galerieën in Nederland, Spanje, Frankrijk en Engeland. Deze exposities bestonden zowel uit originele kunstwerken alsmede illustraties en fashion-stories die zij voor diverse tijdschriften maakte.

Werk van Ingrid is ondermeer aangekocht door verschilende bedrijfscollecties, de Paris Haute Couture Fashion Week en verzamelaars uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Japan.

In 1992 studeerde Ingrid af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 1997 wint zij de illustratie jaarprijs van de BNO, ze wordt in 2005 genomineerd voor een ADCN "Lamp" in de categorie fotografie, is in 2008 finalist bij de Screening Awards in Berlijn een wint in datzelfde jaar de ADCN Award in de categorie fotografie.

Galerie V!P's, die de afgelopen acht jaar vijf solotentoonstellingen met werken van Ingrid Baars organiseerde, publiceerde vorig jaar een lijvig overzichtsboek van het werk van Ingrid.

Ingrid Baars - ScreenSirenArtistLover
12 december 2008 t/m 1 februari 2009
V!P's International Art Galleries, Spiegelgracht 8, 1017 JR Amsterdam, 020-7737656, amsterdam@vipsart.nl, www.vipsart.nl, dinsdag t/m zondag 12.00-18.00 uur

Ingezonden mededeling
| 01-12-2008
lifestyle