Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D3x (24,5 megapixels) gelanceerd

Een fullframe studiocamera noemen ze de Nikon D3x bij Nikon. Niet dat hij niet geschikt is voor snelle series. Maar door hem klaarhelder te positioneren voorkomen ze een hoop gezeur.

Je zal maar een fullframe reflexcamera met 24,5 miljoen pixels zijn en Sony Alpha 900 heten. Er is vanaf ISO 400 wat ruis te bespeuren en je krijgt de wind van voren. Terwijl je een topper bent in detaillering en scherpte bij ISO 100 en 200.

Nikon D3x

Nee, dan kun je beter een Nikon zijn. Nikon zegt het er voor de nieuwe fullframe reflex meteen bij: de D3 blijft de universele reflex met uitmuntende hoge-ISO-prestaties, bij de D3x ligt het accent op maximale detaillering en komt hoge gevoeligheid op de tweede plaats: Nikon ziet hem bij uitstek ingezet voor studiowerk, portret, architectuur, landschap.

100-1600

Het ISO-bereik van de D3x ligt op 100-1600, maar kan worden uitgebreid tot equivalenten van 50-6400. Op fullframe is de maximale opnamesnelheid 5 bps, bij een A/D-conversie van 12 bit (normaal 14 bit).

Een hogere opnamesnelheid is mogelijk (7 bps), maar dan moet je op DX-formaat werken. Je werkt dan nog met 10 megapixels, en dat maakt dit een heel interessante optie. Interessant bijvoorbeeld voor natuurfotografen: maximaal telewerk doe je met de DX-stand (indien nodig), maximaal gedetailleerde landschappen maak je op FX-formaat (fullframe).

Eigen CMOS

In alles is de D3x verder vergelijkbaar met de D3. Dus ook het grote prisma, de grote zoeker die 100% van het opnamebeeld weergeeft. Geen stofverwijdering, net als in de D3.

Men geeft met nadruk aan dat de D3x, net als de D3,
niet overhaast op de markt is gebracht

Nikon benadrukt dat de 24,5 MP CMOS niet van Sony komt maar een eigen Nikon product is. Live view is natuurlijk aanwezig, met AF, en de camera is uitgerust met kunstmatige horizon voor een perfect vlakke opstelling. Je kunt de display hiervoor achterop het lcd-scherm laten verschijnen, maar er is ook een kleine horizondisplay onder het zoekerbeeld mogelijk.

Net als in de D3, D700 en D300 heeft de lichtmeetsensor, uitgerust met 1005 pixels, als extra functie het herkennen van onderwerpen/situaties, waar onder meer de automatische witbalansregeling van profiteert.

Prestaties

Men geeft met nadruk aan dat de D3x, net als de D3, niet overhaast op de markt is gebracht, maar pas nadat men er zeker van is dat hij optimaal presteert op onder meer de punten ruisonderdrukking, scherpte, maximale benutting van de optische resolutie en de correctie van vignettering.

Bij de D3 en de D700 leidde tot dat tot een haast kritiekloze ontvangst. Een deel van dat succes lag in de blijkbaar perfecte mix van resolutie, opnamefomaat en pixelgrootte. Het maakt érg nieuwsgierig naar de prestaties van de D3x.

De D3X is verkrijgbaar vanaf 20 december 2008 voor een adviesverkoopprijs van EUR 7.999.

Informatie: www.nikon.nl.

Lees ook het Nikon D3x Review

L. Polder
| 01-12-2008
lifestyle