Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Software

DxO vergelijkt de RAW-prestaties van DSLR’s

DxO maakt onder meer software voor RAW-verwerking en het testen van camera’s. Ze hebben nu de prestaties van courante camera’s gemeten en op hun site gezet, voor iedereen gratis in te zien. Maar pas op, het is alleen RAW-informatie waar ze mee werken, en dat zegt bepaald niet alles over de kwaliteit die uiteindelijk uit de camera komt!

Het zou zo heerlijk zijn: een website die je precies vertelt wat de beste DSLR is. Vervolgens ga je naar de goedkoopste webwinkel en met een paar kliks heb je hem snel in huis.

Maar dat is een onzin-scenario. In de eerste plaats omdat er nooit één camera zal zijn die absoluut de beste is. En als dat al wél zou kunnen, dan wil dat niet zeggen dat het automatisch ook de camera is die voor jou de beste keuze is!

Bovendien zijn de meeste camera’s zo aan elkaar gewaagd, dat je bij het gros van de opnamen geen doorslaggevende verschillen zou zien.

Waarmee gezegd is: een objectieve kwaliteitsvergelijking heeft zin, maar is niet allesbepalend.

DxOmark.com

Op www.dxomark.com kun je objectieve meetgegevens zien van de camerasensors. Het is een meting van de RAW-infomatie, dus voordat de feitelijke beeldverwerking plaatsvindt. Het zegt iets, maar lang niet alles.

Op de site zie je - bijvoorbeeld - dat Olympus camera’s lager scoren. Logisch: kleinere sensor, kleinere pixels. Maar kijk je wat er uit de camera’s komt, dan zie je dat de Olympus camera’s in de praktijk geen of relatief weinig kwaliteit tekort komen.

Het hele tweede deel van de digitale opnametechniek, de beeldverwerking of processing, is op DxOmark niet meegenomen. En die is heel belangrijk.

Sommige camera’s leveren hele goede JPEG-bestanden af: hun processor doet zijn werk optimaal. Er zijn er ook waarbij je RAW-conversie op de computer nodig hebt om zo’n niveau te bereiken.

DxOmark.com zegt dus wat over de basiskwaliteit, maar weinig over het eindresultaat. Het belang van DxO in deze actie? DxO software verkopen natuurlijk! En dat mag. Kijk op www.dxo.com voor onder meer een proefversie.

L. Polder
| 27-11-2008
lifestyle