Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

The Last Days of Shishmaref

Fotograaf Dana Lixenberg portretteerde de bewoners van Shishmaref in de winter en zomer van 2007. Het fotoboek The Last Days of Shishmaref is verschenen bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling in LP2 in Rotterdam.

Shishmaref verdwijnt. Het dorp op het eiland Sarichef voor de kust van Alaska, dat volgens de overlevering tijdens een storm uit zee verrees, wordt langzaam maar zeker verzwolgen door de zee.

Als gevolg van de klimaatverandering smelt de permafrostlaag van het eiland en bevriest de Chuchi zee later in het jaar. Verwoestende golven nemen steeds makkelijker grote happen uit de noordflank van het eiland.

Ook de traditionele leefwijze staat onder druk. Door de toenemende onbetrouwbaarheid van het zeeijs wordt de jacht op zeehonden bemoeilijkt.

In 1997 verdwenen de eerste veertien huizen tijdens een storm in zee. In 2002 werd door een zware oktoberstorm tien meter land weggeslagen.

Honderdvierentachtig dorpen in Alaska kampen met overstroming- en erosieproblemen, rapporteerde de United States General Accounting Office in 2003. De dorpen Newtok, Kivalina en Shishmaref worden het ergst bedreigd.

foto: © Dana Lixenberg
Fred Goodhope

Geschat wordt dat de hechte gemeenschap van zeshonderd Inupiaq eskimo's voor 2020 hun geboortegrond moet verlaten.

Het liefst zouden de inwoners het eiland helemaal niet verlaten. Op het kerkhof liggen hun ouders en voorouders begraven. Toch lijken de meeste mensen zich erbij neer te leggen dat het lot niet langer getart kan worden.

'Toen mijn moeder hier opgroeide lag er anderhalve kilometer tussen haar huis en de zee. Nu staat het water aan ieders voordeur. Dit eiland verdwijnt heel snel.' - Joel Magby (46)< (Uit: The Last Days of Shishmaref - Dana Lixenberg, Episode 2008)

Fotograaf Dana Lixenberg verbleef in de winter en de zomer van 2007 enkele weken op het eiland. Ze onderzocht de relatie van de bewoners met het ruige, sobere en tegelijk beeldschone landschap.

De nadrukkelijke, statische manier van werken met een 4 x 5-inch camera leidt tot een geconcentreerde en intieme samenwerking tussen fotograaf en geportretteerde.

Met de combinatie van portretten, details van interieurs, dorpstableaus, landschappen en zeegezichten geeft Lixenberg een genuanceerd beeld van een hechte samenleving die balanceert tussen een verleden steunend op eeuwenoude tradities en een onzekere toekomst.

Tot 11 januari 2009 is de gelijknamige tentoonstelling The Last Days of Shishmaref in LPII in Rotterdam te bezichtigen.

The Last Days of Shishmaref - Dana Lixenberg
Pagina's: 208
Prijs: € 35,00
Uitgever: episode publishers
ISBN: 9789059731110

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 24-11-2008
Boeken algemeen