Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Gecombineerde updateservice Four Thirds objectieven

Olympus, Panasonic en Sigma hebben de handen ineen geslagen voor een gezamenlijk updateprotocol voor objectieven met Four Thirds vatting.

Four Thirds is een open standaard. De deelnemende fabrikanten voldoen aan een pakket technische eisen, waardoor camera’s en objectieven compatibel zijn. Maar er is ook vrijheid in het invoeren van nieuwe technieken of functies.

Soms is het dan nodig de elektronica van de objectieven te upgraden. Dat moet gebeuren via de camera.

Tot voor kort kon je echter Olympus objectieven alleen via een Olympus reflex upgraden, en Panasonic objectieven via een Panasonic camera.

En had je een Sigma objectief, ja, dan moest je je tot Sigma wenden, maar die hebben tot nu toe geen upgrade aangeboden.

De drie merken hebben nu geregeld dat je alle objectieven vanuit elke camera moeten kunnen upgraden. Dat maakt het Four Thirds systeem tot een échte standaard.

Olympus E520 met Sigma 2,8/18-50 mm. Compacte combinatie met beeldstabilisatie en hoge lichtsterkte. Door de cropfactor 2 is dit een interessant reportage- en portretobjectief, ook goed te gebruiken voor ‘kleine’ zaalsporten (judo, volleybal, enz.).

Cropfactor 2x

Het Four Thirds systeem onderscheidt zich in de reflexmarkt door de cropfactor van 2x. Daarmee kun je vooral in het telebereik met lekker lichte en compacte objectieven werken.

De keuze is inmiddels erg groot, met objectieven van Olympus, Panasonic en Sigma. Het geeft je de mogelijkheid uiterst licht op pad te gaan.

Neem bijvoorbeeld Sigma’s 4-5,6/55-200 mm objectiefje. Pocketformaat, weegt haast niks, kan zó in de zak van je buitensportjas, kost heel weinig en geeft een verrassend goede fotokwaliteit.

Of kijk eens naar de 2,8/150 mm macro, ook van Sigma: superlichtsterk, betaalbaar en heel erg goed. Daar maak je prachtige natuurmacro’s mee, met geheel onscherp weglopende achtergronden, maar hij leent zich ook voor portretclose-ups, mode, landschappen en sport.

De kleine, lichte Olympus E420 met Sigma 55-200 mm (vergelijkbaar met 110-400 mm op fullframe).

Olympus gaat daar nog een stap boven zitten met een 2,0/150 mm. Beduidend duurder dan de Sigma, maar ongeveer de helft in prijs van de equivalente 2,0/200 mm van Canon en Nikon.

Ook vogelaars kijken steeds vaker naar Four Thirds, en denken dan met name aan Sigma’s 50-500 mm en - vol verwachting - naar de aangekondigde 150-500 mm met beeldstabilisatie.

Meer informatie bij Olympus, Panasonic, Sigma en de speciale Four Thirds website (hier kun je ook je favoriete camera/objectiefcombinatie samenstellen en zien hoe die eruit komt te zien).

L. Polder
| 21-11-2008
lifestyle