Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Quantum flitser met richtgetal 160

Bijna studioflitslicht, maar wel op de camera, dat biedt het Amerikaanse merk Quantum. Het nieuwe model is maximaal aanpasbaar aan de moderne DDL-flitssystemen van digitale reflexcamera’s.

Quantum vergaarde in professionele kringen aanvankelijk bekendheid met z’n powerpacks: externe draagbare flitsvoedingen voor reportagefotografen. Ze geven een veel groter aantal flitsen dan een setje penlightbatterijen, plus veel kortere flitsintervallen. Ook zijn er uitvoeringen die zowel de camera als de flitser van draagbare externe power voorzien.

Flitspower

Voortbouwend op deze powerpacks heeft Quantum ook een eigen modulair flitssysteem. Het leent zich voor gebruik als reportageflitser, maar ook voor toepassing in een kleine draagbare studioset. Ideaal bijvoorbeeld voor fotografen die op locatie portretten of packshots moeten maken.

De Qflash 5d-R flitser is compatibel met de draadloos gestuurde DDL-flitssystemen van Canon, Nikon, Olympus, Mamiya, Contax en Hasselblad. Die systemen maken gebruik van gecodeerde flitspulsen, en hebben een beperkt bereik. Quantum biedt echter ook de mogelijkheid de flitssturing radiografisch te laten gaan, en dan is het bereik circa 150 meter!

Het flitsvermogen wordt normaal altijd uitgedrukt in een richtgetal (afstand x diafragma bij ISO 100 en uitlichting voor een 35 mm objectief op fullframe). In dit geval echter niet, want de flitskop is namelijk verwisselbaar, en het bereik van de flitser is afhankelijk van het type reflector of softbox dat je gebruikt.

Quantum geeft de lichtopbrengst weer in Wattseconden (Ws), de eenheid die voor studioflitslicht wordt gebruikt. De 5d-R levert 150 Ws, en dat is ongeveer 3x zoveel als de krachtigste flitsers van de cameramerken. Net als studioflitsers heeft deze flitser een instellicht, waarmee je de lichtval kunt beoordelen voordat je de foto maakt.

Richtgetal 160

Door diverse componenten samen te voegen ontwikkelde Quantum het nieuwe, relatief compacte model Trio QF8, dat is uitgerust met een dedicated flitsschoen voor gebruik op de camera. Omdat hij als vaste set wordt geleverd met de Qflash flitskop, noemt Quantum hier wel een richtgetal, en dat liegt er niet om: 160! Dat is echter bij ISO 200. Voor ISO 100 moet je 160 delen door 1,4, dus dan kom je op 114, ook heel veel. Overigens is het niet gek dat Quantum ISO 200 hanteert: er zijn digitale reflexcamera’s die geen lagere ISO-instelling hebben.

De grote ronde reflector zorgt voor een mooiere, zachtere uilichting dan de gebruikelijke flitsers. Door de open constructie is oververhitting haast niet mogelijk, ook niet bij zeer snelle flitsseries, terwijl conventionele reportageflitsers soms even moeten stoppen om af te koelen. De flitsvolgtijd is sensationeel: 1 seconde bij een flits op vol vermogen. De flitskop is uitwisselbaar tegen onder meer een softbox en een telereflector.

Meer info bij de Nederlandse importeur, Mamiya Nederland, of bij Quantum zelf.

L. Polder
| 11-11-2008
lifestyle