Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Sigma neemt Foveon over

Foveon, ontwikkelaar van de X3 drielaags beeldsensor, is overgenomen door Sigma, de fabrikant die deze beeldchips in zijn camera’s toepast.

De Foveon-technologie doet denken aan die van de kleurenfilm, waarin ook drie kleurgevoelige lagen op elkaar zijn aangebracht. Op deze manier worden op elke pixellocatie alledrie de primaire kleuren in volle omvang geregistreerd, terwijl in de conventionele sensortechniek de verschillende kleuren via filters naast elkaar worden opgetekend.

Dat geeft Foveon in elk geval een theoretisch voordeel. De Sigma camera’s die tot nu toe verschenen leggen een zeer goede kleurprecisie aan de dag, bij een hoge detaillering.

Maar echt inhalen konden ze de conventionele CCD- CMOS-techniek niet, simpelweg omdat de vooruitgang daar ook snel is gegaan. Bij de hoge ISO-waarden ligt de Foveon-techniek het zelfs af.

Toch is er juist vanwege de fraaie, natuurlijke kleurweergave een enthousiaste schare aanhangers, vooral binnen de kringen van bruids-, portret- en productfotografie. Wie wat gallery’s op internet afstruint komt dan ook erg fraaie resultaten tegen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Deen Carl Rytterfalk.

Met de overname is de verdere ontwikkeling van nieuwe sensors gewaarborgd, aldus Sigma, en is verdergaande integratie van camera- en sensortechniek mogelijk.

Meer info: Foveon, Sigma.

L. Polder
| 11-11-2008
Boeken algemeen