Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Fotograaf Kees Spruijt wint RD Persprijs 2008

Fotograaf Kees Spruijt is winnaar geworden van de RD Persprijs, de mediaprijs voor journalistieke producties over Rotterdam en omgeving. De freelance fotojournalist kreeg de Rotterdamse personderscheiding woensdagavond tijdens een speciale bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam.

Spruijts fotoboek Kameraden – beeld van de harde kern van Feyenoord dat eerder dit jaar verscheen, werd door de jury als beste beoordeeld. De Rotterdamse fotograaf Kees Spruijt pakte hiermee de hoofdprijs van 5000 euro plus een object van glaskunstenaar Ming Hou Chen.

Over Kees Spruijts winnende inzending rapporteert de jury: "Dit boek legt een moeilijk toegankelijk milieu vast dat is verweven met het Rotterdam van vandaag. Wellicht heeft het boek daardoor ook een zekere geschiedkundige waarde.

foto: Kees Spruijt

De jury prijst de prachtige foto’s. Om deze te kunnen maken, heeft de fotograaf zich met veel geduld moeten binnenwerken in de harde kern van Feyenoord-supporters. Het resultaat mag er zijn: een reeks foto’s die zowel journalistiek als artistiek waardevol is."

Al vijftien jaar volgt nieuwsfotograaf Kees Spruijt de harde kern van Feyenoord. Voor kranten en persbureaus volgde Spruijt hen tijdens hun werk, op school, op het amateurvoetbalveld, in de sporthal, de kroeg, in de rechtbank, de gevangenis, van en naar de wedstrijden en tijdens uitjes met het gezin.

Dicht op de huid en onverbloemd tonen zijn foto's en (groeps)portretten het dagelijks leven van de harde kern van de Rotterdamse voetbalclub.

Door de hooligans jarenlang met zijn camera te volgen, leerde hij de relcultuur en het legioen steeds beter kennen. Hoewel de mannen de publiciteit schuwen, durfden ze voor de lens van Spruijt hun gezicht te laten zien.

De RD Persprijs is in september 2005 ingesteld en wordt gefinancierd uit een redactioneel fonds dat beschikbaar kwam door de fusie van het Rotterdams Dagblad met het AD. Met de prijs, die open staat voor alle mediatypen, willen de stichters de journalistieke kwaliteit bevorderen waarbij Rotterdam centraal staat.

Redactie
| 09-11-2008
lifestyle