Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

BTW plichtig?

Support - PRO account

Klopt het dat je als amateur fotograaf (geen BTW-nummer) geen foto's kan verkopen via Fotografie.nl?

Nee, dat klopt niet.
Voor de belastingdienst ben je in de volgende gevallen ondernemer en btw plichtig:
Je oefent zelfstandig een bedrijf of beroep uit. Het maakt niet uit of je wel of niet staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het is ook niet van belang of je winst maakt.

Je moet dus altijd een btw nummer hebben als ondernemer (iemand die iets verkoopt), maar het kan wel zo zijn dat je 'niet beoordeeld bent' als belastingplichtig voor de inkomstenbelasting als je erg weinig verdient, en dus ontheffing hebt gekregen van het doen van opgave van belastingen.

Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Ontheffing van administratieve verplichtingen

Als je verwacht dat je als gevolg van de kleine-ondernemersregeling geen btw hoeft te betalen, kun je de belastingdienst vragen om ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de btw.

Het voordeel hiervan is dat je geen aangifte omzetbelasting meer hoeft te doen, de uitbetaling die je van Fotografie.nl ontvangt is zonder btw.

Verkopen zonder btw nummer via Fotografie.nl kan dus wel, maar je moet dan wel een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen bij de Belastingdienst.

Let op! De ontheffing geldt alleen voor de administratieve verplichtingen voor de btw. Alle andere administratieve verplichtingen blijven gewoon gelden. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

|