Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Olympus lanceert E-30 reflex

Op de Photokina had het prototype nog geen naam, nu wordt het model officieel gelanceerd: Olympus’ reflex voor de extra veeleisende amateur, de E-30.

De E-420 en E-520 zijn bijzonder compleet maar zitten prijstechnisch onderin de markt, de E-3 zit juist in de top. In die enorme kloof zit veel ruimte. Midden daarin plaatst Olympus de E-30.

Met onder meer een nieuwe sensor (12,3 megapixels), het supersnelle scherpstelsysteem van de E-3 en een opnamefrequentie van 5 beelden per seconde.

Creatieve filters

Onze aanname tijdens het interview met Olympus’ manager Toshiyuki Terada is juist: de camera krijgt een aantal creatieve bewerkingsmogelijkheden, waarmee je je beelden een bijzonder effect kunt geven: denk aan een korreleffect, pinhole-effect, tere of juist extra uitbundige kleuren, softfocus.

Olympus geeft de camera ook een elektronische waterpas mee, die zowel in de zoeker als op de lcd’s buitenop afleesbaar is. De bracketingfuncties zijn zeer uitgebreid: belichting, flitsbelichting, witbalans en zelfs ISO.

Een interessante aanwinst is de Perfect Shot Preview, waarmee je het effect van instellingen kunt beoordelen voordat je de foto daadwerkelijk maakt.

Negen formaten

De E-30 krijgt een heel handige optie voor meervoudige belichting mee, waarbij een eerder opgenomen RAW-beeld de basis vormt. Met behulp van live view kun je tot 4 nieuwe beelden met dit basisbeeld mixen.

Grensverleggend is het aantal opnameformaten: 16:9, 3:2, 3:4, 4:3, 5:4, 6:5, 7:6, 7:5 en 6:6. Natuurlijk kun je het formaat achteraf op de computer aanpassen, maar als de creatie in de camera kan plaatsvinden is het toch een stuk fijner. Olympus buit de mogelijkheden van live view zo uistekend uit.

Belangrijke eigenschappen zijn verder: grote heldere zoeker, uitklapbaar en verstelbaar lcd-scherm en verder natuurlijk de vaste Olympus features: ingebouwde beeldstabilisatie en een goed werkende automatische stofverwijdering.

De camera komt januari 2009 op de markt.

Meer info op www.olympus.nl.

Lees ook het Olympus E-30 Review

L. Polder
| 05-11-2008
Boeken algemeen