Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Winnaars National Geographic Fotowedstrijd 2008

Op dinsdagavond 28 oktober werden de winnaars van National Geographic Fotowedstrijd bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Museon in Den Haag. De jury koos uit meer dan 21.055 inzendingen, ingestuurd door 6095 deelnemers, negen winnaars, drie in elke categorie: Mens, Natuur en Landschap.

foto: Ilvy Njiokiktjien (Mens)
Oude vrouwen in Mozambique

Het was de tweede editie van de wedstrijd die georganiseerd wordt door het tijdschrift National Geographic Magazine Nederland • België en deze keer waren er bijna twee maal zoveel foto’s te beoordelen als in het voorgaande jaar.

De gelukkige eersteprijswinnaars per categorie waren: Herman Tournaye (Landschap), Ilvy Njiokiktjien (Mens) en Jeroen van der Kleij (Natuur).

Zij krijgen een 8-daagse reis naar Kaapstad in Zuid-Afrika voor twee personen ter waarde van € 4.000,= aangeboden door MilesTravel.

De drie winnaars voor de tweede prijs wonnen een Nikon D60 dubbelkit. De derdeprijswinnaars ontvangen ieder een HP Photosmart Pro B8850 A3+ fotoprinter.

De categorie Natuur, waarvoor 7680 foto’s ingezonden werden, bleek het meest populair te zijn. De jury besteedde bijna een hele dag om de prijswinnaars vast te stellen. In de laatste ronde, met nog dertig foto's op tafel, was het moeilijk tot een definitieve keuze te komen.

foto: Jeroen van der Kleij (Natuur)
Boulders Beach, Zuid-Afrika

Juryvoorzitter en hoofdredacteur Aart Aarsbergen: “De juryleden waren enthousiast over de kwaliteit van de foto’s die in de eindronde overbleven. We zijn in grote harmonie tot onze selectie gekomen.”

De jury bestond verder uit de beroepsfotografen Raymond Rutting, Ruben Smit, Jurjen Drenth, en adjunct-hoofdredacteur van National Geographic, Paul Römer.

foto: Herman Tournaye (Landschap)
Laguna Amarga - Parque Nacional Torres del Paine, Chili

Als speciale gast trad voorafgaand aan de prijsuitreiking de Duitse National Geographic-fotograaf Norbert Rosing op, die een fotopresentatie hield en daarbij een aantal verhalen vertelde over zijn diverse expedities naar het Noordpoolgebied.

De eersteprijswinnaars nemen bovendien deel aan de International Photography Contest 2008, waaraan 26 internationale edities van National Geographic meedoen. Ze zullen daar de strijd aangaan met de eersteprijswinnaars van de anderstalige magazines wereldwijd.

Als ze daarmee nogmaals in de prijzen vallen dan winnen ze een reis naar het hoofdkantoor van de National Geographic Society in Washington D.C.

foto: Alex de Smit
V.l.n.r. Ruben Smit, Aart Aarsbergen, Raymond Rutting, Paul Römer, Jurjen Drenth
Jurycommentaar:

Winnaar categorie Landschap: Laguna Amarga, foto van Herman Tournaye. "Een bijna abstract, ingetogen beeld van de Patagonische lente in Chili, prachtig van kleur."

Winnaar categorie Mens: Ilvy Njiokiktjien, Oude vrouwen in Mozambique. "Twee vrouwen lopen bijna synchroon langs de wand van een moskee. De foto is mooi van compositie en kleur, aangelicht door de flauwe Afrikaanse ochtendzon."

Winnaar categorie Natuur: Jeroen van der Kleij, Boulders Beach. Jury: "Parmantig lopen de pinguïns in een rijtje over het strand. Er lijkt twijfel in de groep, welke kant moeten we op? De dieren zijn gevangen in een prachtig, dreigend landschap."

Lees meer over de winnende foto's in het novembernummer van National Geographic Magazine, of op de website www.ngfotocommunity.net.

Redactie
| 29-10-2008
Boeken algemeen