Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto's expositie Bergense fotograaf gestolen

foto: Ernest Selleger
Poster aankondiging expositie

Tijdens de Kunst10daagse 2008 zijn alle foto's van de Bergense fotograaf Ernest Selleger, die een buitenexpositie hield in de voortuin van Museum Kranenburgh, gestolen. Nadat er in de nacht van dinsdag op woensdag al een foto weggenomen was zijn vannacht alle levensgrote foto's die tentoongesteld werden verdwenen.

Als onderdeel van de Kunst10daagse in Bergen had de Bergenaar een twintig meter lange muur geplaatst met daarop vijf enorme foto's van de Palestijnse zijde van de 'Israëlische muur'. Gisternacht werd de tweede foto van rechts, een afbeelding van 2,5 bij 3,4 meter weggehaald.

Selleger had een twintig meter lange muur van vier meter hoog van hout met aan de bovenkant prikkeldraad laten opstellen. Met het werk wilde de fotograaf de scheidslijn symboliseren die er bestaat tussen de Israëlies en de Palestijnen.

De expositie werd zondag feestelijk geopend door de burgemeester van Bergen. "150 man, ik heb gespeeched. Dat kunnen ze me niet meer afnemen", zegt Ernest Selleger hevig verontwaardigd over de situatie.

In juli 2008 reisde fotograaf Ernest Selleger naar Israël. Hij maakte bij Bethlehem foto’s van de Palestijnse zijde van de ‘Israëlische muur’. In samenwerking met regisseur Paul Klooté is de expositie De muur staat in Bergen samengesteld en vormgegeven.

"Ik ging naar Jeruzalem, daar de auto geparkeerd, had iemand bij me uit Tel Aviv die Arabisch sprak. Bij Bethlehem werden we tegengehouden door het leger, we mochten niet verder. Maar ik wilde de muur fotograferen vanaf die andere kant.

Dat was mijn doelstelling, omdat ik al jaren in Israël kom vanwege familieleden die daar wonen en bovendien de muur ook nog nooit gezien had; ik was gewoon nieuwsgierig naar de muur. Er zat verder geen politiek idee achter."

foto: Ernest Selleger

"Toen we niet verder kwamen spraken we met wat Arabieren, een taxichauffeur wilde ons wel voor een klein bedrag over de grens Bethlehem in brengen. Ik wist niet wat ik zag, waanzinnig, sommige delen zijn zeven meter hoog, met prikkeldraad erop."

Ik maakte een beeld van een beeld van een beeld, fotografisch gezien.

"Interessant was dat de muur aan de Palestijnse kant vol zat met tekst, met leuzen ondergekladderd, en dat ie vanaf Israelische kant heel netjes en clean toonde. Vanaf dat moment wist ik dat ik die Palestijnse kant tijdens de Kunst10daagse wilde neerzetten."

foto: Geneviève Visschers
Links: Paul Klooté, rechts: Ernest Selleger

De foto's van Selleger bevatten onder meer foto's van Face tot Face, een tentoonstelling van de Franse fotograaf en straatkunstenaar JR, bekend als ' 's werelds grootste illegale fototentoonstelling', die nu besmeurd en beklad met teksten nog steeds te bekijken is.

"Ik maakte een beeld van een beeld van een beeld, fotografisch gezien. Dit raakte me als fotograaf."

foto: Ernest Selleger

De 'Israëlische muur' is een in 2003 door Israël geplande en inmiddels gebouwde constructie van 620 km op de Westelijke Jordaanoever en in een klein gedeelte door Israël. Israël stelt dat het hoofddoel van de barrière is om terroristen te kunnen weren uit Israëlische steden en dorpen.

Volgens informatie op het internet is sinds het begin van de bouw van de barrière het aantal terroristische aanslagen in Israël met 90 procent gedaald.

30.500 Palestijnen leven op gebied in de Westelijke Jordaanoever, maar worden door de barrière afgesneden van de rest van de bevolking.

244.000 Palestijnen zijn ten minste aan drie kanten ingesloten door de barrière, hierdoor moeten mensen in sommige gevallen uren reizen voor een afstand die voor de komst van de barrière een paar minuten bedroeg.

Eén foto van de expositie van Selleger is vanochtend teruggevonden door een man die in het bos wandelde waarna hij deze teruggebracht heeft naar Museum Kranenburgh.

Meer informatie over Face tot Face op deze website.

Gertrude Boers
| 23-10-2008
lifestyle