Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Sony DSC-W300 review

Kwaliteitssurprise

Onopvallend in z’n serie, deze W300 van Sony. In uiterlijk springt hij er niet uit, en hij heeft ’slechts’ een gewone 3x zoom. Maar zoek je beeldkwaliteit in een compactcamera, dan moet je er heel serieus naar kijken. Want dat ding doet het goed!

De W-serie van Sony is opgezet volgens het godfather principe: an offer you can’t refuse. Alles wat je wilt zit erop. Optische beeldstabilisatie, veel tot heel veel pixels, een optische doorkijkerzoeker, scherp en helder lcd-scherm, hoge ISO-waarden, gezichtsherkennings-AF, enzovoort.

Daarbij zijn het voorbeeldig platte cameraatjes, die je makkelijk meeneemt, en die ook nog eens goed te hanteren zijn. En ze hebben allemaal een objectiefje waar Carl Zeiss op staat, dus kwalitatief zou dat ook goed moeten zitten.

De serie is mooi getrapt opgebouwd, met verschillende zoombereiken en resoluties. Met prijzen vanaf circa 150 tot 300 euro.

Titanium

De W300 is het topmodel. Daarom heeft hij een met titanium beklede behuizing. Het is erg moeilijk om er krasjes op te krijgen: keihard materiaal. Natuurlijk is hij in zijn serie de aanvoerder van het pixelklassement: 13,6 MP. Of je aan zoveel pixels eventueel iets zou kunnen hebben is afhankelijk van twee dingen: de kwaliteit van het objectief en het beeldverwerkingssysteem.

Om met dat laatste te beginnen: deze W300 presteert voor een digicompact heel erg goed! Beter dan wat ik tot op dit moment als referentie aanhield: de Fuji Finepix F20/F30/F31fd camera’s met 6,3 miljoen pixels op basis van Fuji’s Super-CCD-techniek.

Een absolute verrassing dus, een soort wolf in schaapskleren

Camera’s van 2 jaar geleden, die nu tweedehands soms meer opbrengen als destijds nieuw, omdat ze uitblonken door hun uitstekende balans van gevoeligheid, ruisonderdrukking en scherpte.

Camera’s die keer op keer de vergelijking met nieuwere compacts met meer pixels glansrijk doorstonden. De W300 is ze voorbij: duidelijk minder ruis, met een perfect bruikbare ISO 400 en een nog mooie 800, waarbij je bovendien tot een groter afdrukformaat kunt gaan. Niet dat je nu meteen tweemaal zo groot kunt, maar er is zeker winst. De ontwikkelingen op het gebied van beeldprocessing gaan razendsnel, en er is opnieuw belangrijke progressie geboekt.

Compleet

De W300 is verder erg compleet uitgerust, ook met goed werkende opties voor aanpassing van de hoge lichten bijvoorbeeld. Geen RAW-mogelijkheid echter. Qua bediening gooit hij geen hoge ogen. Voor sommige functies moet je tamelijk diep in de menu’s afdalen en er is bijvoorbeeld niet eens een aparte wisknop.

De human interface zou beter mogen, kortom. Wat erg goed werkt is de automatische scherpstelling. Lekker vlot voor een compact, en je kunt er goed van op aan.

Het doorkijkzoekertje is klein maar dat mag, in ruil voor het simpele feit dat hij überhaupt aanwezig is. Dit cameraatje wil je altijd, onder alle omstandigheden snel kunnen gebruiken, en het zoekertje is daarbij soms echt niet te missen.

Compromisloos

Een absolute verrassing dus, een soort wolf in schaapskleren, deze Sony Cybershot DSC-W300. Natuurlijk is 3x zoom niet spectaculair meer. Er zijn merken die in hetzelfde volume een 7x zoom wegstoppen. Maar als je ziet met welk gemak je met deze camera schone, superscherpe foto’s maakt, dan kun je de keus voor een 35-105 mm (equivalent) respecteren.

Met de huidige optische techniek is daar een compromisloos goed objectief uit te halen, dat blijkt. En zo krijg je een camera met een héél gunstige prijs/kwaliteitsverhouding. Het begint bij een goede lens. Het is weer eens bevestigd.

L. Polder
| 20-10-2008
lifestyle