Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Canon Ixus 980IS review

Serieus overweegbare compacts

Canon breidt de Ixus-lijn uit met de 980IS, uitgerust met dezelfde beeldsensor als de PowerShot G10, en voorzien van functies die veeleisende fotografen zullen waarderen. Hij is net uit, en we hebben hem meteen even getest.

Hij is iets groter dan de laatste Ixussen (de sensor is groter, en dat werkt door in de constructie). Ook hier heeft Canon er gelukkig niet voor gekozen het doorkijkzoekertje weg te laten.

Want als je bij zonnig weer niet het gevoel wilt hebben alsof je op de tast fotografeert, dan moet je een alternatief hebben voor een lcd-scherm, hoe helder het ook moge zijn. En dan is zelfs zo’n klein Ixus-doorkijkzoekertje iets om blij mee te zijn.

14,7 MP

De sensor van de G10: dat betekent 14,7 megapixels, en dat is rijkelijk veel. Het objectief is een 2,8-5,8/7,7-28,5 mm (equivalent aan 36-133 mm). Een mooi hoge aanvangslichtsterkte; samen met het feit dat er geen kunststukjes voor het zoombereik zijn uitgehaald leidt dat tot hoge verwachtingen voor de optische kwaliteit.

Het cameraatje telt erg veel instelmogelijkheden, van dumbo-full-auto tot freaky manual. Canon-novices moeten even wennen aan het bedieningsconcept, maar uiteindelijk kun je er snel en logisch mee uit de voeten. Een verrijking is de draairing rond de instelknop aan de achterzijde, waarmee je bijvoorbeeld heel snel een belichtingscorrectie of sluitertijdaanpassing kunt uitvoeren.

Het cameraatje telt erg veel instelmogelijkheden,
van dumbo-full-auto tot freaky manual

Praktijk

De satijnachtige matglanzende afwerking van de body werkt sterk op je hebzucht, maar in handen genomen is de Ixus 980IS wel erg glad. Polskoord verplicht, en oppassen bij het doorgeven aan anderen! Satijnachtig is ook van toepassing op de Digic IV beeldprocessor van de camera: de pixels zijn zo klein dat er bij alle gevoeligheden ruis moet worden gladgestreken, dus ook al op ISO 80.

Bij sterke vergrotingen zie je een wasachtige gladheid in combinatie met scherpe contouren van de details. Bij een normale weergavegrootte en bekijkafstand merk je hier niets van en kunnen processor en beeldchip samen schone, scherpe beelden afleveren, voorzover het objectief dat toelaat. Vanaf ISO 400 wordt het beeld echter zachter, bij ISO 800 al enigszins pastel-achtig. ISO 1600, de hoogste waarde, geeft ook nog eens een groot verlies aan detaillering.

Het is desondanks knap wat Canon hier met 14,7 MP bereikt, vooral als je ISO 400 als bovengrens hanteert en profiteert van de goed werkende beeldstabilisatie.

Objectiefje

Processor en beeldchip van de Ixus 980IS leggen de lat hoger dan het objectief aankan. Het tekent wel erg mooi scherp in zo’n 85 procent van het beeld, maar in randen en hoeken wordt het vrij plotseling onscherp en zie je kleurzoompjes en overstraling. Wat ontzettend jammer! Ben je een beetje perfectionistisch ingesteld, dan zul je je hier elke keer toch aan storen.

Een kleiner diafragma instellen (alleen f/8, in de M-stand) levert geen wezenlijke kwaliteitsverbetering, als gevolg van het verschijnsel lichtbuiging. De hoeken worden een tikje scherper, maar het totale beeld verliest iets aan detaillering en contrast. Normaal gebeurt dit pas bij kleinere diafragma’s, maar bij dit soort camera’s is ook f/8 al erg klein.

Naast de kritische geluiden veel lof voor deze Ixus 980IS. De mindere optische prestaties in de randen en hoeken vormen een fout die je bij veel compactcamera’s tegenkomt, zeker in dit compacte formaat.

Dus je kunt zeggen: dat neem ik voor lief, bijvoorbeeld als je vooral mensen fotografeert. Je kunt dan zeker rekenen op perfect scherpe koppies. Alles werkt verder voorbeeldig aan deze compacte altijd-meeneem-camera. Ben je erg kritisch op lenskwaliteit, dan valt de Ixus 980IS je waarschijnlijk toch tegen.

L. Polder
| 15-10-2008
Boeken algemeen