Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Opvallende internationale foto-expositie

34 beelden tegen vergetelheid tijdens de Museumnacht

Er komt een opvallende internationale foto expositie naar Nederland. De expositie, in de vorm van een grote donkere kamer, zal tijdens de Museumnacht (1 november) in een grote doorzichtige tent op het Museumplein in Amsterdam komen te staan.

De expositie 34 beelden tegen vergetelheid bevat foto’s van vermaarde internationale fotojournalisten als Gary Knight en Stanley Greene en beslaat vergeten (humanitaire) crises in diverse delen van de wereld, van Niger tot Colombia, van Congo tot Cambodja, van Tsjetsjenië tot Oeganda.

Foto van de expositie ‘De Donkere Kamer, 34 beelden tegen vergetelheid’, zoals die vorig jaar in Parijs stond tijdens de ‘Museumnacht’.

De expositie is een initiatief van Médecins du Monde/ Dokters van de Wereld, bijgestaan door een groot aantal fotografen die jaarlijks in Perpignan het vermaarde fotofestival Visa pour l’Ímage bijwonen. De organisatoren willen de aandacht vestigen op vergeten (humanitaire) crises en vergeten bevolkingsgroepen in de wereld.

Vorig jaar stond de expositie in Parijs tijdens de Museumnacht. 34 befaamde fotoreporters hebben toen een van hun foto’s uitgezocht die volgens hen het vergeten symboliseert.

Deze foto’s worden vertoond in een donkere kamer, die baadt in rood licht – het licht van de ontwikkelaar, waarbij 'voorzichtigheid en aandacht geboden zijn', aldus de Nederlandse catalogus bij de expositie.

Foto van de expositie ‘De Donkere Kamer, 34 beelden tegen vergetelheid’, zoals die vorig jaar in Parijs stond tijdens de ‘Museumnacht’.

In deze opzet is de tentoonstelling voor het eerst in Parijs gepresenteerd in 2007. Dat was de eerste etappe van een Europese tournee langs zes andere Europese landen (Portugal, België, Spanje, Nederland, Zweden en Frankrijk) om ook daar burgers en politici bewust te maken en de publieke opinie te mobiliseren.

De organisatoren hopen dat het een bewustwording creëert van de oorzaken van het vergeten en van ons aller verantwoordelijkheden. En dat het de toeschouwers misschien zelfs aanzet om zich in te zetten om crisis uit de vergetelheid te halen.

Robert Mulder neemt als enige Nederlandse fotograaf deel aan deze expositie.

Redactie
| 13-10-2008
Boeken algemeen