Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Advies

Bijzondere foto-accessoires 2

Gevonden op internet, deel 2

Op zolderkamers, in garages, in ateliers en kleine werkplaatsen: overal ter wereld zijn inventievelingen bezig producten te maken die het fotograferen kunnen veraangenamen. Ze vullen gaatjes in de markt die er al zijn of die ze desnoods zelf creëren. Importeurs vinden dit soort producten commercieel misschien niet interessant genoeg... of ze kennen ze niet. Deel 2.

Leica M8 met M-Mate bodemplaat.
Slimmere bodemplaat voor Leica M8

Om bij de traditionele Leica meetzoekercamera’s de film te wisselen moest de bodemplaat eraf. De film ging er van onderen in en uit. Zo maakte Leica een camera met een onverwoestbare body, waar je zelfs zonder al teveel vrees een auto overheen kon laten rijden.

Toen Leica de M8 ontwikkelde, de digitale versie van de meetzoekercamera, was filmwisseling geen punt van zorg. Er was alleen maar een klein vakje nodig om kaartjes te kunnen wisselen. Toch bedachten de Leica ontwerpers dat wisselen van de geheugenkaart ook moest gebeuren door eerst de bodemplaat te verwijderen. Doorgeslagen nostalgie zeiden de meeste critici, waaronder een oorlogsfotograaf die er in Irak mee zat te hannesen.

De M-Mate is een bodemplaat met een luikje, waardoorheen je de geheugenkaart kunt wisselen zonder de bodemplaat van de body af te hoeven nemen. Hij wordt met liefde en precisie gemaakt door een Amerikaans bedrijfje, waar je het rechtstreeks kunt bestellen: hier.

Snelkantelbeugels

Als je camera op statief staat, is hij stabiel als je horizontale opnamen maakt, maar kantel je de camera, dan komt hij naast de statiefkop of het balhoofd te hangen. Dat is niet bevorderlijk voor de stabiliteit.

Kirk L-beugel op een Eos-1 D Mark III

De Amerikaan Kirk heeft daar een oplossing voor bedacht. Een L-vormige beugel, die je onder je camera schroeft, voorzien van twee snelkoppel-statiefadapters: één aan de onderkant, één aan de buitenkant. Door deze snelkoppel-adapters kun je zeer snel overgaan van horizontale op verticale opnamen.

Kirk maakt de beugels speciaal voor specifieke cameramodellen, zodat de beugel optimaal op de vorm van de body aansluit.

Kirk vind je hier

Ook flitsbeugels

Hij maakt ook diverse flitsbeugels, waaronder reportagebeugels die de flitser hoog boven de camera houden, voor een betere uitlichting, en speciale macroflitsbeugels.

Camera stabilizing bag

Camerazakken

Een goede en doeltreffende camera-ondersteuning, geliefd bij macro- en natuurfotografen: de bonenzak. Een zak, gevuld met bonen, die je op de grond of een andere bodem neerlegt en die je zo modelleert dat de camera er rotsvast in ligt. Goed voor relatief lange sluitertijden, om cameratrilling te voorkomen.

Moderne variant hierop is de Camera Stabilizing Bag, voorzien van een steun waarin je het objectief kunt plaatsen. De zak is van stevig nylon gemaakt en je kunt hem vullen met alles wat je wilt of wat plaatselijk voorhanden is: zand, bonen, kiezels, rijst, piepschuimkorrels, enz. Meer info hier.

De hiervoor al genoemde Kirk maakt iets vergelijkbaars: de FatBag, een speciaal gevormde zak, die als stabiliserende ondersteuning voor lange teleobjectieven kan worden gebruikt. De vorm leent zich bijvoorbeeld perfect voor plaatsing op een hek of autoportier. Standaard is de FatBag rijkelijk gevuld met vermalen walnootschillen.

Riem van www.etsy.com

Voor vergelijkbare oplossingen biedt Kirk de Omnipod, die je met een statiefschroef of snelkoppeladapter (afhankelijk van de uitvoering) onder camera of objectief plaatst. Geschikt voor autoportieren, leuningen, hekken, prikkeldraad zelfs, zegt Kirk.

De andere camerariemen en fototassen

Het kan weer: camerariemen die niet saai zijn, zonder merk, maar gewoon van een mooi stofje, met een fraai motiefje, enz. Kijk op www.etsy.com. Daar vinden makers en kopers van handwerkproducten en sieraden elkaar.

Zoek bijvoorbeeld op camera of SLR en je vindt een rijk assortiment aan draagriemen en cameratassen. Daar zie je ook Tracy Joy tassen, die je ook kunt bekijken op www.tracyjoy.com.

L. Polder
| 13-10-2008
lifestyle