Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon en Minox spionagecamera’s in het nieuws

Terwijl op de Photokina modellen in zwarte regenjassen liepen te paraderen om de nieuwe Minox spionagecamera te demonstreren, speelt er in Engeland een schandaal omdat een via eBay verkochte compactcamera spionagebeelden bleken te bevatten.

Koop je via eBay een tweedehands Nikon Coolpix voor zeventien Engelse ponden. Kom je terug van vakantie, speel je je foto’s over naar de computer, en blijken er nog bestanden van de vorige eigenaar op te zitten. Foto van raketinstallaties en allerlei vreemde persoonlijke gegevens.

Op aanraden van je vrienden meld je het bij de politie. Daar word je eerst uitgelachen. Maar uiteindelijk komt een antiterrorisme-eenheid van Special Branch je camera en je computer in beslag nemen. Gelukkig ontvang je er een royale vergoeding voor.

Wat blijkt: de Coolpix was van een MI6 geheim agent die informatie verzamelde over een hooggeplaatst lid van al-Qaeda, die uiteindelijk in 2007 werd gearresteerd door de CIA. De MI6-agent, die de camera via eBay had verkocht, maakt een goede kans op ontslag.

Minox

In de tijd dat Nikon nog geen Coolpixen maakte, gebruikten spionnen vaak een Minox. Een minuscuul maar hoogwaardig cameraatje, geladen met negatieffilm (meestal) of diafilm, met een opnameformaat van 8 x 11 mm.

Eenmaal ontwikkeld waren de filmpjes klein op te rollen en mee te smokkelen. Wordt er in een oude film jacht gemaakt op opnamen van geheime documenten, 10 tegen 1 dat het om een Minox filmpje gaat.

Je kunt ze nog steeds kopen, die analoge Minoxen: het topmodel kost je circa 1150 euro. Films zijn nog gewoon leverbaar en er zijn flink wat ontwikkeladressen te vinden waar je ze kunt laten verwerken, in welk werelddeel je je ook bevindt. Het duurt misschien wel een paar weken voordat je je foto’s hebt, want men zal de ontwikkelmachine pas starten als er een bepaald aantal films ligt te wachten.

Maar: van die legende kan Minox toch niet bestaan. Ze bieden in Duitsland een serie digitale compactcamera’s aan en hebben een mooie lijn van verrekijkers en telescopen (ook in Nederland te koop), die bijna-topkwaliteit bieden tegen een gunstige prijs.

DSC: Digital Spy Cam

Toch is Minox’ reputatie goed te gelde te maken, en daarom brengt het merk nu een piepklein digitaal spionagecameraatje uit, waarmee je foto’s op goed mobieltjesniveau kunt maken. Niet al te serieus bedoeld, maar ook weer geen kermisding.

Met een grote, heldere doorkijkzoeker, en verder alleen maar aan/uit en afdrukken om een foto te maken. Meegeleverd is een flitser, iets groter dan het cameraatje zelf, en die bevat ook een lcd-schermpje waarmee je je resultaten kunt terugzien.

Speels fotoconcept, voor zo’n 229 euro (incl. flitser). Minox heeft een speciale website gebouwd, waarop de kersverse spionagecommunity (www.license-to-shoot.com) zijn lusten kan botvieren. Wat slim trouwens: een voyeurscamera als spionagecamera verpakken!

Minoxmuseum in Zeeuws-Vlaanderen

Mocht je eens in Zeeuws-Vlaanderen komen: in Zaamslag, niet ver van Terneuzen, vind je het Minox museum. Fotograaf Henk Hommers heeft een aantal kamers van zijn huis tot museumruimte omgebouwd en daar vind je de totale Minox-geschiedenis, met zo goed als alle modellen en accessoires.

Hommers heeft Walter Zapp, uitvinder van de Minox camera, goed gekend en is bevriend met diens zoon. Bezichtiging op afspraak: www.minoxmuseum.nl.

Meer info over Minox zelf op www.minox.com.

L. Polder
| 04-10-2008
lifestyle