Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikons nieuwe 1,4/50 mm

schept hoge verwachtingen

Nikon heeft al heel lang een 1,4/50 mm in het programma. Inmiddels zijn er nieuwe technieken, nieuwe camera’s, de fotografie is digitaal geworden, en er is een formidabele concurrent (Sigma 1,4/50 mm). Reden voor Nikon om dit objectief opnieuw op scherp te zetten.

De AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G is een volledig nieuw optisch ontwerp, en ook mechanisch bleef niets bij het oude. Er zit een scherpstelmotor in, zodat ook reflexen zonder AF-motor van dit objectief kunnen profiteren.

Door de Silent Wave motortechniek kun je altijd de scherpstelling handmatig overnemen, zonder eerst van AF op M over te gaan. De instelling werkt praktisch geluidloos en supersnel.

Het is een G objectief, wat betekent dat de diafragmaring ontbreekt. Het objectief is daardoor niet compatible met een aantal analoge camera’s, maar dat gaan we niet meer als minpunt rekenen.

Mooi is de toepassing van een negenbladig diafragma, dat bij elk diafragma een nagenoeg ronde opening geeft, wat een gave beeldvoordracht bevordert.

Nikon noemt speciaal de uitstekende correctie voor sferische en chromatische aberratie. Kortste instelafstand is 45 cm, zoals altijd gemeten vanaf de beeldsensor. Nikon is op dit punt nooit erg scheutig, een tikje dichterbij had best gemogen. Ze zullen er heus geen macro-objectief minder om verkopen. Sympathiek is wél dat je er een zonnekap en foedraal bij krijgt.

Voor de zekerheid: het objectief dekt ook het FX-formaat (fullframe). Het objectief, dat Nikon inzet als een paradepaardje om 75 jaar Nikon optiek te vieren, zal begin december in de winkel liggen.

Meer info op www.nikon.nl.

L. Polder
| 04-10-2008
Boeken algemeen